BEDK bilgi verilmesini istedi

Denizli Valiliği, makam araçlarının marka ve modellerini soran vatandaşa önce yanıt vermedi. Valilik, Başbakanlık Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’nun (BEDK) uyarısı üzerine vatandaşı bilgilendirdi.

26 Temmuz 2013 Cuma 19:02 tarihinde eklendi.
Denizli Valiliği konunun basında haber olması üzerine “Bilgilendirme 1.5 yıl önce usulüne uygun olarak yerine getirildi” dedi.
 
Denizli Valiliği’ne bir vatandaş 2 yıl önce elektronik postayla başvurarak, Denizli Valisi’nin halen kullanmakta olduğu yeni makam aracının model yılı, bilgileri ile kaç makam aracının olduğunu sordu. Denizli Valiliği vatandaşın bu talebini, Bilgi Edinme Yasası’nın (kurum içi düzenlemeler) başlıklı 25'inci maddesini gerekçe göstererek geri çevirdi.

Ret gerekçesi, “Kurum ve kuruluşların, kamuoyunu ilgilendirmeyen ve sadece kendi personeli ile kurum içi uygulamalarına ilişkin düzenlemeler hakkındaki bilgi veya belgeler, bilgi edinme hakkının kapsamı dışındadır. Ancak söz konusu düzenlemeden etkilenen kurum çalışanlarının bilgi edinme hakları saklıdır” olarak gösterildi.
 
Sorusuna olumsuz yanıt alan vatandaşın durumu iletmesi üzerine olaya el atan BEDK, Denizli Valiliği’nin tutumunu yerinde bulmayarak, “Başvuru sahibince itiraza konu edilen bilgi edinme başvurusunda talep edilen bilgilerin, kamuoyunu ilgilendiren bilgilerden olduğu, dolayısıyla anılan kurumca başvurunun 4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanun’un 25'inci maddesi çerçevesinde reddedilmesinin isabetli olmadığı değerlendirilmiş olup söz konusu taleplerin anılan kanunun başkaca bir istisnası kapsamında da olmadığı anlaşıldığından karşılanması gerektiğinin valiliğe bildirilmesine oybirliği ile karar verilmiştir” denildi.
 
Emsal karar niteliği taşıyan olayın gazetelerde yer alması üzerine Denizli Valiliği yazılı açıklama yaptı. Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, başvuru sahibinin Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) üzerinden 26 Ekim 2011’de bilgi istediği belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:
 
“5 Aralık 2011 tarihinde Vali Yardımcısı tarafından konunun bilgi edinme hakkı kapsamı dışında olduğu belirtilerek cevap verilmiş, talep sahibi Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’na itiraz etmiş ve Kurul Başkanlığı’nın 17 Ocak 2012 tarih ve 1673 sayılı yazısı Valiliğimiz’e 23 Ocak’ta gelmiş ve 27 Ocak’ta başvuru sahibine vali yardımcısının imzasıyla gereken bilgi verilmiştir.”
 
Daha önce de eski Denizli Valisi Yavuz Erkmen’in kullandığı Vakıflar Bankası’nın hibe ettiği Mercedes marka makam aracının Gümrük Müsteşarlığı’nın yaptığı bir soruşturma kapsamında kaçak olduğu ortaya çıkmış, mahkeme kararıyla yediemin olarak Valiliğe teslim edilmişti.
 
Denizli Valiliği’nin bilgi isteyen vatandaşa, makam aracı olarak kullanılan her ikisi de 1997 model olan bir Mercedes S 350 otomobil ile Grand Cherokee cip olduğunu bildirdiği öğrenildi. Bir banka şubesinin promosyonu olarak verilen Mercedes marka makam otomobilinin yurda kaçak yollardan sokulduğunun ortaya çıkmasının ardından geçen yıl İzmir Gümrük Müdürlüğü’ne teslim edildiği, yerine, 2012 Model Mercedes 4 Matic marka başka bir araç verildiği kaydedildi.

DHA