Bejan Matur'dan şok iddia !

Türkiye'de Kürt sorunu üzerine sağlam kaynaklara rahatlıkla uzanan yazardan şok iddia

Bejan Maturdan şok iddia !
01 Temmuz 2011 Cuma 08:49 tarihinde eklendi, 1.936 kez okundu.

 

Zaman gazetesindeki yazıları ve son zamanlarda kaleme aldığı 'Dağın Ardına Bakmak' isimli kitabıyla medya gündeminde kendine yer edinen Bejan Matur, Euronews'e verdiği demeçte ilginç bir kehanette bulundu.
 
Kendi kitabı için yaptığı görüşmeler ve Cengiz Çandar'ın TESEV için hazırladığı PKK raporundan yola çıkarak Öcalan'ın yakında İmralı'dan çıkacağını ileri sürdü.
 
İşte Matur'un Euronews'ten Bora Bayraktar'ın sorularına verdiği yanıtlardan çarpıcı bir bölüm:
 
Euronews: Peki bu durumda, sizce ipler kopar ve bu kriz şiddete dönüşür mü?
 
Bejan Matur: Burada Öcalan faktörü çok önemli. İtidal çağrısı yapıyor sürekli. Tarih veriyor. Şimdi 15 Temmuz dedi. Daha etkili bir görüşme süreci başlatıldığını belirterek tabanını tutuyor. Son olarak Cengiz Çandar'ın raporuna da bakıldığında devlet içinde bir aklın Öcalan'ı da içine alan bir çaba harcadığı görülüyor. Şiddet'in önlenmesi için buna güvenilebilir. Öcalan'ın söyledikleri kendi tabanında etkili. 15 Temmuz'u 15 Eylül'e atabilir mi göreceğiz.
 
Euronews: Bu sürecin sonunda sizce Öcalan hapisten çıkar mı?
 
Bejan Matur: Hedef o gibi görünüyor. Ama 3 yıl mı 5 yıl mı bilmiyorum. Hedef kesinlikle bu. Çünkü Öcalan dışında bir formül bulunmadı. Ne yazıkki şu anda en makul ses de ondan geliyor. Zaten Kürt siyasi hareketinin en önemli sorunu da bu. Çünkü ben kitabımda da (Dağın Ardına Bakmak, 2011) bunu yazdım. Siyasetin içindeki isimler dağdakilerden daha sertler, daha radikaller. İşin sahibi olmayınca bir sözcü konumuna düşüyorsunuz ve çok daha katı bir söylem içine giriyorsunuz. Bu da BDP'yi sorunlu hale getiriyor. Kürt sorunun çözümünü gerçekten samimiyetle istiyor muyuz? Belki de bunu sorgulamamız gerekiyor.