"Bel fıtığı tedavisinde geç kalmayın"

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Melih Çekinmez, bel fıtığında etkisiz tedavi girişimiyle kaybedilecek zamanın, cerrahiden alınacak sonucu da olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Bel fıtığı tedavisinde geç kalmayın
24 Şubat 2013 Pazar 12:14 tarihinde eklendi, 1.088 kez okundu.

 

Hastaya uygun tedavi yönteminin seçilmesinin çok önemli olduğunu kaydeden Çekinmez, bel fıtığının ileri formu olarak öne çıkan, ‘Cauda Equina Sendromu’nun, fıtığın omurilikten çıkan sinirleri tamamen sıkıştırmasına bağlı olarak hastayı felç edebileceğini vurguladı. Çekinmez, bu süreçte hastada sadece kuvvet ve duyu kaybı değil, eş zamanlı olarak cinsel fonksiyon bozuklukları, idrar ve gaita kaçırma gibi sorunların da ortaya çıkabileceğini anlattı.
 
Bel fıtığında ‘Cauda Equina Sendromu’na rastlanıldığında beyin ve sinir cerrahisinin acil ameliyat gerekliliği olduğu yorumunda bulunan Çekinmez, burada fizik tedavi ya da ilaç tedavisi ile kaybedilecek zamanın, cerrahiden alınacak sonucu da olumsuz etkileyeceği uyarısında bulundu. Çekinmez, "Hasta, mümkün olan en kısa sürede ameliyata alınıp, var olan sinir basısı ortadan kaldırılmalı. Böylelikle sinirin kendisini toparlaması ve buna bağlı olarak semptomların gerilemesi daha hızlı ve net bir şekilde sağlanmalı." dedi.
 
"KALICI SORUNLAR OLABİLİR"
 
‘Cauda Equina Sendromu’ hastalarında cerrahi müdahalede bulunulsa dahi hastalığın bazı durumlarda tam bir iyileşme göstermediğini kaydeden Çekinmez, uygun zamanda ve doğru bir ameliyat süreci geçirmesine rağmen, idrar kaçırma, kuvvet ve duyu kaybı gibi sorunların kalıcı olabileceğini ifade etti. Çekinmez, burada cerrahi zamanlamaya karar verilirken dikkat edilmesi gerekenin; hastanın kalan yaşantısında yaşayabileceği en kaliteli ve uzun zamanı sağlayabilmek olduğunu belirtti.
 
"ŞİKAYETLER İYİ DİNLENMELİ"
 
Çekinmez, "Bel fıtığında en fazla yapılan hatanın, hastanın filmlerinin negatoskopa koyup; ‘fıtık var ameliyata ihtiyaç var’ veya ‘fıtık var ama ameliyata gerek yok’ şeklinde karar verilmesi. Bu çok yanlış. Öncelikle iyi bir öykü alınmalı, nörolojik muayene ile radyolojik görüntüler birlikte değerlendirilmeli. Öncelikle hastanın şikayeti iyi dinlenmeli, buna göre nörolojik muayene yapılıp, gerekli tetkikler ile çözüm için en iyi yöntem seçilmeli." dedi.
 
"TİTİZ BİR DEĞERLENDİRME ŞART"
 
Hastanın belirgin bir kuvvet ve duyu kaybının olup olmadığı, aynı şekilde refleks kaybının olup olmadığının titizlikle değerlendirilip, çekilen veya çekilecek olan bir lomber  MR ile birlikte genel bir gözlem yapılması gerektiğini anlatan Melih Çekinmez, sonrasında da cerrahinin hastaya sağlayabileceği fayda ve bu süreçteki risklerin en iyi şekilde belirtilerek, olayın çözümlenmesi gerektiğini dile getirdi.

CİHAN