Belde halkından İçişleri Bakanlığı'na tepki

Afyonkarahisar’ın Sinanpaşa ilçesine bağlı 2 bin 102 nüfuslu Güney beldesi, kasaba olmak için kanunda belirtilen nüfus sayısını sağlamasına karşın belde statüsünü kaybederek köye dönüşecek. Belde halkı uygulamaya tepki gösterdi.

Belde halkından İçişleri Bakanlığına tepki
29 Mart 2014 Cumartesi 15:19 tarihinde eklendi.

Önceki yıl yürürlüğe giren 6360 sayılı belediyeler kanunu kapsamında yapılan değişiklikler yerel seçimlerle birlikte uygulamaya geçecek. Buna göre 13 şehir büyükşehir statüsünü kazanırken nüfusu 2 binin altına düştüğü belirtilen 559 belde köy olacak. Beldeyken köye dönüşen yerleşim yerlerinden biri de Sinanpaşa ilçesine bağlı Güney beldesi kanunun mağduru oldu. Kanun onaylanırken 2011 nüfus sayımına göre bin 753 kişinin yaşadığı tespit edilen belde 2012’de 1 kilometre yakındaki Çalışlar köyünü mini referandumla bünyesine kattı. Çalışlar köyünün beldeye katılmasıyla nüfus 2 bin 102’ye çıktı. Kanunda belirtilen nüfus oranı aşıldı ancak İçişleri Bakanlığı bunu kabul etmedi. Durumu idare mahkemeleri ile Danıştay’a kadar taşıyan belde halkı çabalarından sonuç alamadı.

Büyük Birlik Partisi(BBP) Güney Belde Teşkilat Başkanı Recep Çakar, kanunun belirlediği nüfus rakamlarına sahip olmalarına karşın haksızlığa uğratılarak adaletsiz bir şekilde köye dönüştürüldüklerini belirtti. Yasanın geçici ikinci maddesinde ‘Yasa yürürlüğe girene kadar bir köy veya kasaba ile birleşmek kaydıyla nüfusunu 2000’e tamamlayan belediyelerin tüzel kişiliği korunur’ denildiğini söyleyen Çakar, “Bizim beldemiz ise komşu köy olan Çalışlar köyüyle birleşerek nüfusunu 2 bine tamamlamıştır. Türkiye İstatistik Kurumunun 2012 yılı resmi nüfus sonuçlarına göre Güney Beldesinin resmi Nüfusu 2 bin 102 olarak tespit edilmiştir. Böyle bir realite varken hükümet ve içişleri bakanlığı 2011 yılı nüfus verilerini baz alıp kasabamızı kapatmaktadır.” dedi.

Yasa onaylandığında 750 bin nüfusa sahip olmayan şehirlerin nüfus sayısını artırarak büyükşehir statüsü elde ettiklerini vurgulayan Çakar, “Bu kanun yürürlüğe girdiğinde Ordu ilinin 2011 nüfusu 750 bin değildi. Ama Ordulular Türkiye’nin değişik illerinde yaşayan Orduluların nüfuslarını Ordu’ya taşımak kaydıyla 2012 nüfuslarının 750 bini aşmasını sağladılar. 2012 yılının şubat ayında meclis Ordu ilinin de büyükşehir yapılması için özel bir kanun çıkarttı. Yani 2011 nüfusuyla büyükşehir olamayan Ordu 2012 yılı nüfusuyla büyükşehir oldu. Peki Ordu iline sağlanan bu kolaylık Güney beldesine neden sağlanmadı. Yani Güney beldesi de 2012 yılında nüfusunu 2000’e tamamladı. Ama Ordu'ya yapılan güzellik Güney’e yapılmadı. Bizler Güney halkı olarak bu çifte standardı doğru bulmuyoruz ve AKP hükümetinin bu adaletsiz tutumunun protesto ediyoruz.” diye konuştu.

Yerel yönetimlerin kapatılmasının köyden kente göçü hızlandırarak tarımsal üretime darbe vuracağının altını çizen Çakar, “Yerel yönetimleri kalkındırmayı amaçlayan bir hükümetin kasaba belediyelerini kapatmasına bir anlam veremiyoruz. Kırsal kesimde yaşayan insanların elinden Belediye hizmetlerini almak bu halka hakaret etmek demektir. Kasabaları kapatarak büyükşehirlere göçün önünü açan ve hızlandıran hükümet bu yanlışlığından derhal geri adım atmalıdır. Kırsal kesimden göçün hızlanması demek, tarlaların ekilip, biçilmez hale gelmesi demek. Özellikle tarımda dışa bağımlılığın en önemli faktörlerinden birisi, çiftçilikle uğraşan kesimin büyükşehirlere göç etmesidir. Ama hükümet edenler kırsal kesimi desteklese insanların doğduğu yerde karnını doyurma imkanları sunulsa her türlü sosyal kültürel ulaşım imkanları belediyeler vasıtasıyla halka sunulsa köylü kesimi zaten göçmez etmez.” şeklinde konuştu. 


CİHAN