Belediyeleri kapatılınca...

Kütahya İl Özel İdaresi’nin Simav İlçesi'ne bağlı köye dönüşen 62 yıllık beldesi Kuşu’daki belediye araçlarını ellerinden almak istemesi üzerine halk, belediyeye ait araçların hurdaya çıkan lastiklerini yakarak, eylem yaptı.

Belediyeleri kapatılınca...
03 Nisan 2014 Perşembe 15:30 tarihinde eklendi.
Kütahya İl Özel İdaresi’nin Simav İlçesi'ne bağlı köye dönüşen 62 yıllık beldesi Kuşu’daki belediye araçlarını ellerinden almak istemesi üzerine halk, belediyeye ait araçların hurdaya çıkan lastiklerini yakarak, eylem yaptı. Valiliğin geri adım atması üzerine olaylar büyümeden sona erdi.
 
Kuşu Beldesi, 2011 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) kayıtlarına bakılarak nüfusu 2 binin altına düştüğü için Yerel Yönetimler Yasası kapsamında köy statüsüne dönüştürüldü. Belde statüsünün ellerinden alınmasını kabul etmeyen Kuşu’da halk bu süreçte sokaklara döküldü, belediye meclis üyesi Veli Gündoğdu’nun da aralarında bulunduğu 6 kişi bir süre açlık grevi yaptı. Belde sakinleri 30 Mart’taki yerel seçimlerde sandığa da gitmedi. TUİK’in 2012 kayıtlarında nüfusu 2 bin 200, 2013 kayıtlarında ise 2 bin 158 olan Kuşu’da halk, beldelik haklarının verilmesinde ısrar ederken son olarak Kütahya İl Özel İdaresi, köye dönüştürülen beldedeki iki makam aracını aldı. Özel İdare’nin diğer araçları da istemesi tepkilere neden oldu.
 
Kapatılan belediyenin otoparkındaki 2 kepçe, 2 kamyon, 2 çöp kamyonu, 2 makam aracı, 2 traktör, 1 biçerdöver, 1 balya makinesi, 2 itfaiye aracı, 1 cenaze yıkama aracı, 1 cenaze taşıma aracı, 1 ambulansı vermek istemeyen halk, isyan etti. Köy meydanında toplanan yaklaşık 200 kişi, belediye garajındaki araçlara ait 20 hurda lastiği ateşe verip, 'Başbakanımız duy sesimizi', 'Kuşu beldedir belde kalacak' sloganları attı.
 
Olaylar üzerine Kuşu’ya çok sayıda jandarma sevk edildi. Bunun üzerine Valilik, açıklama yapıp, araç sevkiyatının durdurulduğunu, bir gün önce alınan iki makam aracının da iade edileceğini bildirdi. Bunun üzerine ikna olan Kuşulular, Ankara İdare Mahkemesi’ne açtıkları davanın sonuçlanmasına kadar araçları vermeyecekleri ve bu konuda da yetkililerden anlayış beklediklerini belirtip dağıldı.

DHA