Belgesel Oscarları sahiplerini buldu

15. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali yarışması sonuçlandı.

Belgesel Oscarları sahiplerini buldu
21 Eylül 2014 Pazar 14:25 tarihinde eklendi.

Safranbolu ilçesinde gerçekleştirilen 15. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali kapsamındaki yarışmada profesyonel dalda Ruh Güreşcileri Dukhoborlar adlı belgesel, amatör film kategorisinde ise Fuat Demirhan'ın yönettiği Son Urartulular adlı belgesel birinciliği kazandılar.

Türkiye'de Belgesel Film Oscarları olarak nitelendirilen Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali'ne bu yıl amatör dalda 43, profesyonel dalda ise 40 eser başvurdu. Yapılan ön elemede toplam 21 eser değerlendirilmeye hak kazandı. Jürinin yaptığı değerlendirme sonunda ilk 3'e giren eserler belirlendi.

Sonuçları Misak-ı Milli Meydanı'ndaki törende açıklanan profesyonel dalda belgesel film yarışmasında Yalçın Yelence'nin yönettiği Ruh Güreşcileri Dukhoborlar isimli belgesel birinci, Aydın Kapancık'ın yönettiği Fırtına isimli belgesel ikinci, Haydar Demirtaş'ın yönettiği Misafir isimli belgesel de üçüncü seçildi.

Amatör film kategorisinde ise Fuat Demirhan'ın yönettiği Son Urartulular adlı belgesel birinci, Said Tuğcu ve Sıla Özsoy'un Altın Kızlar adlı belgeseli ikinci, Ali Avlar'ın yönettiği Sazende adlı belgesel de üçüncü oldu. Süha Arın Özel Ödülü'ne ise Yalnızlık Çağı adlı belgeselle Mehmet Ali Sevimli layık görüldü. Anadolu Sanat Tarihçileri Derneği Ödülü de Son Urartulular filmiyle Fuat Demirhan'a verildi. Ayrıca Yaşam Boyu Onur Ödülü Kerime Senyücel’e layık görüldü.

Ödülleri, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin profesyonel dalda birinci olan esere, festival komite ve Belediye Başkanı Necdet Aksoy amatör dalda birinci olan esere verdi. Diğer ödül alan eserlere ise ödülleri Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, 23. Dönem AK Parti Karabük Milletvekili Cumhur Ünal, Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak ve diğer davetliler tarafından verildi.

Törende konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şahin, "Festivalimizin bu yıl ki teması 'Ustaya Saygı'. Ama bu aslında ustalara saygıdır. Sadece ustalara değil, emeğe, alın teri, göz nuruna saygıdır, tüm ustalara selam olsun diyorum." dedi.

Törenden sonra Mustafa Ceceli birbirinden güzel eserleri ile meydanı dolduran yaklaşık 10 bin kişiyi coşturdu.


CİHAN