Belgrad'da toplu taşımada 'Türk sistemi'

Belgrad Büyükşehir Belediyesi Toplu Ulaşım Müdürlüğü ve ''Kentkart'' şirketi yöneticileri, 1 Şubat'tan itibaren Belgrad'da toplu taşıma araçlarında hizmete girecek olan ''akıllı kart'' sisteminin tanıtımını gerçekleştirdi.

Belgradda toplu taşımada Türk sistemi
30 Ocak 2012 Pazartesi 21:33 tarihinde eklendi, 1.042 kez okundu.

 

 
Belgrad Büyükşehir Belediyesi Kent İşletme Müdürü Aleksandar Biyeliç, tanıtım toplantısında gazetecilere yaptığı açıklamada, Avrupa ve dünya başkentlerinde uygulanan sistemin, 1 Şubat'tan itibaren Belgrad'da da hayata geçeceğini bildirdi.
 
"Akıllı kartı" kullanacak yolcuların, en gelişmiş teknoloji donanımlarıyla tüm araçların takibini ve ne zaman geleceğini öğrenebileceklerini ifade eden Biyeliç, bu sistemi kullanacak yolcuların ekonomik olarak da daha uygun koşullarda toplu ulaşım araçlarından faydalanabileceğini söyledi.
 
Belgrad'ın bu sisteme geçmesiyle ulaşımda büyük bir atılım gerçekleştirmiş olacağını vurgulayan Biyeliç, bu sistemin gerçek etkilerinin iki veya üç ay sonra daha iyi hissedilebileceğini söyledi.
 
Belgard Toplu Taşıma Müdürü Zoran Şarac ise bu sistemi kullanacak yolcuların otobüs, tramvay ve troleybüslerin hangi saatte hangi durağa geleceğini önceden bileceğini vurgulayarak, bu sistemin ilk olarak 1851 araçta işlevsel hale geleceğini kaydetti.
 
"Kentkart" Şirketi Müdürü Ercan Ünal da sistemin diğer şehirlerde olduğu gibi Belgrad'da da başarıyla uygulanacağını ümit ettiklerini ifade ederek, "akıllı kart" sistemini şu anda 8 ülkede, 10 milyona yakın insanın kullandığını belirtti.
 
Ünal, Belgard ve Sırbistan vatandaşlarından bu sisteme alışabilmeleri için ilk başlarda "sabırlı" olmaları önerisinde bulunarak, "Çünkü bu sistem toplu taşımada Avrupa'da en başarılı sistemlerden birisidir" dedi.
 
Milyonlarca insanın bu sistemi kullandığına dikkati çeken Ercan Ünal, "Hem donanımı hem de yazılımı sağlayan dünyadaki sayılı firmalardan bir tanesiyiz. Bu nedenle sistemimize güveniyoruz" diye konuştu.
 
Şirketin Uluslararası Pazarlama Müdürü Güliz Öztürk de sistemin şu anda Türkiye'de 13 şehirde ve dünyada Katar, Ürdün, Makedonya, Kosova, Polonya ve Suriye'de uygulandığını bildirdi.
 
Toplu taşımada hizmet kalitesinin ve yolcu sayısının artırılmasını kendilerine hedef seçtiklerini vurgulayan Öztürk, bu amaçla Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da 2010 yılında düzenlenen ihaleyi kazandıklarını ve bu sistemi kısa sürede bu ülkede hayata geçirdiklerini kaydetti.
 
Belgrad il sınırları içinde tüm otobüs, tramvay ve troleybüslerde "akıllı kart"ın kullanılabileceğini belirten Öztürk, şöyle konuştu:
 
"Ön ödemeli olan bu kart, aynı zamanda istenilirse aylık ve yıllık bilet olarak da doldurulabilecek. Tüm araçlar aynı zamanda Operasyon Kontrol Merkezi'nden an ve an izlenebilecek. Merkezi noktalara yerleştirilecek olan yolcu bilgilendirme panelleri ile yolcular araçlarının kaç dakika sonra bulundukları durağa geleceğini öğrenebilecek. Bu amaçla şimdiye kadar 400 binin üstünde kişiselleştirilmiş kart satıldı. Yolcular bu sistem ile aynı zamanda cep operatörlerinin kendilerine sunmuş oldukları kolaylık ve indirimlerden de isterlerse yararlanabilir."