Benazir Butto unutulmadı

Pakistan'ın eski Başbakanı Benazir Butto, ölümünün 5. yıl dönümünde ülke genelinde ve mezarının bulunduğu Larkana'da anıldı.

Benazir Butto unutulmadı
27 Aralık 2012 Perşembe 14:54 tarihinde eklendi, 1.309 kez okundu.

 

Butto'nun memleketi Larkana'da yapılan törene, Butto'nun eşi, Pakistan Cumhurbaşkanı Ali Asıf Zerdari, Butto'nun oğlu ve iktidardaki Pakistan Halk Partisi'nin (PPP) Lideri Bilavel Butto ile on binlerce kişi katıldı. 
 
Günler öncesinden hazırlanan programda Butto'nun mezarına çiçekler konuldu, Kuran'dan ayetler ve dualar okundu. Ağıtlar ve sloganlar eşliğinde yapılan anma töreninde sık sık "Şehit Benazir, Benazir ölmedi, Ülken seni arıyor" gibi sloganlar atıldı, Butto'nun dev posterleri açıldı. 
 
Bölgesel yönetimlerden Sind ve Belucistan eyaletlerinde bugün "halk tatili" ilan edilirken, federal başkent İslamabad'da ve bu eyaletlerin başkentlerinde Butto için anma programları düzenlendi. 
 
Butto'nun katledildiği Ravalpindi'deki Liyakat Park, Butto'yu anmak isteyenlerin akınına uğradı. Ellerinde bayraklar ve posterlerle Pakistanlılar, Butto'nun öldürüldüğü yere mum yakarak, gül yaprakları bıraktı. 
Buradaki törene PPP'nin önde gelen isimleri ve siyasetçiler katıldı. 
 
Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı törende Butto'nun siyasi mücadelesinden örnekler verildi. Daha sonra dualar okundu, yemekler dağıtıldı. 
-Benazir Butto kimdir-- 
 
1953'te güneydeki Sindh eyaletinde dünyaya gelen, Pakistan Halk Partisi'nin kurucusu ve 1971-1977 yıllarında devlet başkanlığı ve başbakanlık yapan Zülfikar Ali Butto'nun kızı olan Benazir Butto, Harvard ve Oxford üniversitelerinde eğitimini tamamladı.
 
Ordunun yaptığı darbeyle babasını devirmesinden sonra ülkesine dönen Butto, baba Butto'nun darbenin lideri General Ziya-ül Hak'ın askeri yönetimi tarafından 1979'da idam edilmesinden sonra partinin liderliğine geçti. 
 
Benazir Butto ilk kez 1988 ve 1993 yıllarında ülkesinde başbakan oldu, birinci Butto hükümeti yolsuzluğa bulaştığı gerekçesiyle düşürüldü, ikinci defa başbakan olan Butto bu kez de başarısız olduğu için iktidarı muhalefete bırakmak zorunda kaldı. 
 
1999 yılında General Pervez Müşerref yönetime el koymasının ardından gönüllü olarak sürgüne giden Butto, 8 yıl süren sürgün döneminden sonra ülkesine yeniden döndü ve partisinin başına geçti. Butto, 27 Aralık 2007'de Ravalpindi kentinde seçim mitingi sonrasında düzenlenen bombalı saldırıda öldürüldü. 
Butto'nun ölümünden sonra partisinin iktidara gelmesi ve kocası Zerdari'nin Cumhurbaşkanı olmasına rağmen Butto'nun katilleri hala bulunamadı.