Berdimuhamedov, Ruhani’nin yemin törenine katılacak

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, İran’ın yeni seçilen Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin 4 Ağustos'ta gerçekleşecek yemin törenine katılacak.

Berdimuhamedov, Ruhaninin yemin törenine katılacak
03 Ağustos 2013 Cumartesi 11:01 tarihinde eklendi.

Türkmenistan Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanı Yardımcısı Raşit Meredov, Berdimuhamedov’un İran’a çalışma ziyareti gerçekleştireceğini ve İran Cumhurbaşkanı’nın yemin törenine katılacağını açıkladı.

Türkmen lider ise Bakanlar Kurulu Toplantı'sında konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “İran ile birçok alanda işbirliği yapıyoruz. Buna stratejik öneme sahip olan enerji sektörü de dahil. Türkmenistan ile İran arasında birkaç doğalgaz boru hattı çekildi ve bu hatlarla Türkmen gazı İran’a sevkediliyor. Ayrıca, bu ülke ile Kuzey-Güney ulaşım koridoru kapsamında demiryolu projesini de hayata geçiriyoruz” dedi.

İran’daki seçimleri kazanan Hasan Ruhani, 4 Ağustos’daki yemin töreninin ardından, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’dan görevi devralacak. Yemin törenine, 10’u aşkın ülke devlet başkanı düzeyinde temsil edecek. Türkmenistan yanı sıra; Pakistan, Ermenistan, Afganistan, Tacikistan, Lübnan, Kazakistan, Gine Bissau ve Togo’nun törene Cumhurbaşkanı düzeyinde katılması bekleniyor.
Ayrıca, Katar, Irak ve Suriye de üst düzey yetkililer ile temsil edilecek. Törene, Birleşik Arap Emirlikleri, Azerbaycan, Kuzey Kore, Kongo Cumhuriyeti, Venezuela ve Cezayir meclis başkanı, Güney Afrika, Hindistan, Ukrayna ve Malezya ise dışişleri bakanı seviyesinde katılacak.


CİHAN