Berkin için oturma eylemi

Ankara Kızılay'da toplanan kalabalık Berkin Elvan'ın hayatını kaybetmesinin ardından oturma eylemi başlattı.

Berkin için oturma eylemi
11 Mart 2014 Salı 13:01 tarihinde eklendi, 2.568 kez okundu.
PROTESTODA 6 GÖZALTI
 
İstanbul'daki Gezi olayları sırasında başından gaz fişeği ile vurulan ve 269 gün sonra tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren Berkin Elvan için eylem yapanlarla polis arasında arbede çıktı. Polis, 6 kişiyi gözaltına aldı.
 
Delikliçınar Meydanı’ndaki Denizli Belediyesi Hizmet Binası’nın yan cephesindeki Aile Sağlık Merkezi’nin terasına çıkan 4 kişi, 'Berkin’in hesabı sorulacak' yazılı afiş astı. Eylemciler ardından da 'Berkin’in hesabı sorulacak', 'Katiller hesap verecek' sloganları atmaya başladı. Polis, kamuya ait binada eylem yapılamayacağını belirtip, sonlandırılmasını istedi. Ancak uyarılara aldırmayıp, slogan atmayı sürdüren 4 kişi, polisler tarafından yaka paça terastan indirildi. Gözaltına alınıp, zorla ekip otosuna bindirilen eylemciler, Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Polis, bu sırada gözaltılara tepki gösteren 2 kişiyi daha gözaltına aldı.
 
Yaşananları şaşkınlıkla izleyen çevredekiler, polisin tutumunu eleştirdi. Vatandaşlar, “Asıl gözaltına alınması gerekenleri almıyorsunuz, gençlerden ne istiyorsunuz?” diyerek, tepkilerini dile getirdi. Polisin meydandan ayrılmasının ardından, gerginlik sona erdi.
 
ÖĞRENCİLERDEN BERKİN İÇİN OTURMA EYLEMİ YAPTI
 
BURSA’da Uludağ Üniversitesi ve kent merkezinde öğrenciler Berkin Elvan için oturma eylemi yaptı. 
 
Gezi Parkı eylemleri sırasında ekmek almaya giderken kafasına isabet eden biber gazı kapsülü nedeniyle 269 gün komada kaldıktan sonra bu sabah hayatını kaybeden Berkin Elvan için Uludağ Üniversitesi’nin Görükle Kampüsü'ndeki fakülte binaları önünde toplanan öğrenciler, sloganlar atarak oturma eylemi yaptı. Bir grup öğrenci de Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Uludağ Üniversitesi işbirliği ile Görükle kampüsüne yaklaşık 3 milyon TL’lik yatırımla kurduğu BESAŞ Unlu Mamuller Araştırma ve Üretim Merkezi’nin açılış törenini protesto etti. Protestocu öğrenciler, üniversite güvenlik görevlileri tarafından tören alana sokulmadı. Kent merkezindeki bir grup öğrenci de Atatürk Caddesi’ndeki anıt önünde oturma eylemi düzenledi. Ellerinde ekmekler ile anıt önünde toplanan Halkevleri ve Öğrenci Kolektifleri üyesi 15 kişi, yağmur altında bir süre bekledi.
 
İZMİR'DE BERKİN ELVAN İÇİN PROTESTO GÖSTERİSİ
 
GEZİ olayları sırasında polisin biber gazı kapsülünün başına isabet etmesiyle ağır yaralanan 15 yaşındaki Berkin Elvan'ın hayatını kaybetmesi İzmir'in dört bir yanındaki eylemlerle protesto edildi. 
 
Bazı liselerle öğrenciler sabah ilk derslere girmedi. Üniversitelerin tamamında da protesto gösterileri, anma toplantıları yapıldı. Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Ekonomi Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi öğrencileri okullarında sessiz yürüyüş yaparak Berkin'in ölümünü protesto etti. Bunun yanı sıra Ege üniversitesi öğrencileri ise kampüs girişindeki Osman Kibar Kavşağı'nı, kısa süreliğine trafiğe kapattı. 
 
Üniversitelerin yanı sıra Konak, Karşıyaka, Narlıdere gibi ilçelerdeki birçok lisede de Berkin Elvan'ın yaşıtı olan öğrenciler, olaya tepkilerini gösterdi. Bazı bağımsız tek kişilik yapılan protestolarda ise gençler, Berkin Elvan'ın resminin üzerine ekmek bırakıp oturma eylemi yaptı. 
 
KONAK'TA PASİF EYLEM
 
Konak Meydanı'nda Valilik ve Konak Kaymakamlığı binası önünde, çevik kuvvet ekiplerinin karşısında oturan gençler, önlerinde bir somun ekmek, Berkin Elvan'ın fotoğrafı, üzerinde 'Berkin'i vuranlar memleketi soyanlar', 'Berkin uyanmadı, Uyan Türkiye' pankartlarıyla tepkilerini ortaya koydu. Sessizce Berkin'in ölümüne tepki veren gençlere İzmirliler de zaman zaman yanlarına gelerek destek oldu.
 
ANTALYA'DA BERKİN ELVAN İÇİN OTURMA EYLEMİ
 
ANTALYA'da yaklaşık 100 kişilik grup, bu sabah yaşamını yitiren Berkin Elvan için Cumhuriyet Meydanı'nda oturma eylemi başlattı. 
 
Gezi Parkı eylemleri sırasında ekmek almaya giderken kafasına isabet eden biber gazı kapsülü nedeniyle 269 gün komada kaldıktan sonra bu sabah hayatını kaybeden Berkin Elvan'ın fotoğrafları, karanfillerle süslendi. Gezi olaylarında hayatlarını kaybedenlerin isimlerinin tek tek okunarak 'Yaşıyor' sloganlarının atıldığı oturma eyleminde yapılan açıklamada, "Onların çocukları çalarken, bizim çocuklarımız ölüyor" denildi. Ekmeğin de yer aldığı eylemde, bağlama eşliğinde Berkin Elvan için ağıt da yakıldı.
 
ADANA'DA BERKİN ELVAN İÇİN OTURMA EYLEMİ
 
ADANA'da bir grup genç, Gezi eylemlerinde başına gaz fişeği isabet eden ve 269 gün sonra yaşamını yitiren Berkin Elvan için oturma eylemi yaptı.
 
Sosyal paylaşım siteleri ile haberleşen bir grup genç, Atatürk Parkı'nda bir araya geldi. Atatürk Büstü önünde 'Berkin sana emanet Ali İsmail', 'Senin uyanmadığın bir sabaha uyandık', 'Rahat uyu Berkin, gittiğin yerde polis yok' ve 'Bu senin değil ülkenin ayıbı çocuk'  pankart açan grup, Berkin Elvan için oturma eylemi yaptı.  Berkin Elvan'ın markete giderken yaralandığını anlatmak için de önlerine ekmek koyan gençler, yarım saat süren eylemlerinin ardından dağıldı.
 
BERKİN İÇİN ESKİŞEHİR'DE OTURMA EYLEMİ
 
GEZİ Parkı eylemleri sırasında başından gaz fişeğiyle vurulan ve 269 günlük yaşam mücadelesini bu sabah kaybeden Berkin Elvan için Eskişehir'de oturma eylemi yapıldı.
 
Eskişehir Halkevi Şube Başkanı Gürkan Çelik, Hoşnudiye Mahallesi İsmet İnönü Caddesi eski Kılıçoğlu Sineması karşısında önünde Berkin Elvan'ın fotoğrafı, üzerinde ekmek ve elinde 'Ben Berkin Elvan. Uyan Eskişehir. Berkin uyanmadı' yazılı dövizle tek başına oturma eylemi başlattı. Gürkan Çelik'in yanına bir süre sonra bir kişi daha oturdu. İkilinin yanına gelen bir sokak köpeğine Gürkan Çelik önündeki ekmekten bir parça kopararak verdi. Sokak köpeği oturma eylemi yapan iki kişinin yanında bir süre uzanıp yattı.
 
Halkevi Şube Başkanı Gürkan Çelik, Berkin Elvan'ın ekmek almak için sokağa çıktığında başından gaz fişeğiyle vurulduğunu söyledi. Çelik şöyle konuştu:
 
"Sadece Berkin değil, Eskişehir'de Ali İsmail de uyanmadı. Ethem Sarısülük de, Abdullah Cömert de, Ahmet Atakan da, Medeni Yıldırım da, Hasan Ferit de uyanmadı. Başbakan 'emri ben verdim' dedi. Sanki demokratik haklarını aramak suçmuş gibi, Başbakan Erdoğan Eskişehir'e geldiğinde de yürüyüş ve basın açıklaması yapmak isteyenlere polis müdahalede bulundu. Benim de aralarında bulunduğum 203 kişi gözaltına alındı. Artık yeter diyoruz. Biz biliyoruz Berkin Elvan'a abileri Ali İsmail'ler sahip çıkıyor. Biz de sahip çıkacağız.

DHA