Berlin 5 günlüğüne İstanbul oldu

Almanya'nın başkenti Berlin’de bu yıl ikincisi düzenlenen Berlin-İstanbul Festivali yine büyük ilgi gördü.

20 Mayıs 2013 Pazartesi 20:59 tarihinde eklendi.

Kültürlerarası Diyalog Forumu (FID) tarafından düzenlenen etkinlikte Berlinliler, Anadolu el sanatlarından Türk mutfağına kadar farklı kültürel değerleri tanıma imkânı buldu. Festivalin açılışında konuşan Mitte Belediye Başkanı Hanke, Berlin’in çok uluslu olmasının İstanbul’la ortak noktalarını oluşturduğunu söyledi.

Başkentin en tanınmış meydanlarından Potsdamer Platz’daki etkinlikte Berlinli Almanlar ve Türkler; Anadolu el sanatları, halk oyunları gösterileri ve Türk mutfağını yakından tanıma imkânı buldu.

16-20 Mayıs tarihlerinde gerçekleşen festivali yaklaşık 200 bin kişi ziyaret etti. Türk-Alman dostluğunu daha da pekiştirmeyi amaçlayan etkinlik, Berlin-Mitte Belediye Başkanı Christian Hanke ve İstanbul Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın himayesinde düzenlendi. Etkinliğe katılamayan Beyoğlu Belediye Başkanı Demircan’ı temsilen Beyoğlu Belediyesi Kültür ve Sanat Danışmanı Beste Gürsu hazır bulundu.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu yağan yağmur dolayısıyla konuşmasını kısa keserek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Mitte Belediye Başkanı Hanke, Berlin ve ilçesi Mitte’nin çok uluslu bir şehir olduğuna dikkat çekerek, “İnsanların burada doğmuş olması veya olmaması önemli değil. Önemli olan hepimizin burada, bir arada yaşıyor olması. Berlin’in çok uluslu olması İstanbul’la ortak noktamızı oluşturuyor. Festivalin logosunda da güzel bir şekilde gösterildiği gibi İstanbul ile Berlin iç içe geçmiş durumda.” ifadelerini kullandı.

FID Başkanı Ercan Karakoyun, festivalden beklentilerinin zengin Türk kültürü ile zengin Berlin kültürü arasında bir köprü kurmak olduğunu söyledi. Kültürlerarası kaynaşma olmasını istediklerini belirten Karakoyun, “50 yıldan beri Türkler Almanya’da yaşıyor. Ancak maalesef bu zamana kadar toplumlarda ihtiyaç duyulan pozitif yaşam biçimi gerçekleşmedi. Biz de festivalle bunu sağlamayı amaçlıyoruz.” diye konuştu.


CİHAN