Berlin'de kritik zirve

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, Berlin'de bir araya geldi.

Berlinde kritik zirve
23 Ağustos 2012 Perşembe 21:15 tarihinde eklendi.

 

Çalışma ziyareti için Almanya'nın başkenti Berlin'e gelen Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Başbakanlıkta Angela Merkel tarafından karşılandı. Hollande ve Merkel görüşmeleri öncesinde birlikte kısa açıklamalarda bulundu. 
     Merkel, yoğun bir çalışma gündemleri olduğunu belirterek, Suriye'deki güncel gelişmeleri ele alacaklarını ve BM Güvenlik Konseyi'nde Suriye hakkında bir karar alınması için çabalarını sürdüreceklerini ifade etti. 
     
Hollande ile bankaların denetimi konusunu, avro krizini ve Yunanistan'daki mali krizi de değerlendireceklerini kaydeden Merkel, Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras'ın yarın Berlin'e geleceğini, cumartesi günü de Fransa'yı ziyaret edeceğini hatırlattı. 
     
Yunanistan'daki kriz ile ilgili olarak herkesin sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini ve gelecekte atacakları adımlara ilişkin AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu'ndan oluşan troykanın raporunu beklediklerini belirten Merkel, Yunanistan'ı, krizin aşılabilmesi için reformları sürdürmesi konusunda motive etmek istediğini söyledi. 
     
Merkel, konuşmasının sonunda ''Canımız sıkılmayacak'' diyerek espri yaptı. 
     
-''Esed kendi halkı için bir tehdit''- 
     
Fransa Cumhurbaşkanı Hollande da Suriye konusunda BM Güvenlik Konseyi'nde bir uzlaşma sağlamaya çalıştıklarını belirterek, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in iktidarda kalamayacağı konusunda görüş birliği içinde olduklarını bildirdi. 
     
''Çünkü Esed kendi halkı için bir tehdit'' ifadesini kullanan Hollande, Esed rejiminin yıkılmasından sonraki dönemin şekillendirilmesi ve Suriye'ye yapılacak insani yardım konusunda da birlikte çalışmak istediklerini kaydetti. 
     
Hollande, Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nde kalmasını istediğini, bunun herkesin ortak isteği olduğunu da belirterek, bu isteğin gerçekleşebilmesi için de herkesin üzerine düşen görevleri yerine getirmesi gerektiğini ifade etti. 
     
Merkel ile bankaların denetlenmesi konusunu da ele alacaklarını kaydeden Hollande, Almanya ve Fransa arasındaki dostluğun sürdürülmesinin Avrupa'nın entegrasyonu için de gerekli olduğunu sözlerine ekledi. 
     
Merkel ile Hollande, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlamadan toplantı odasına geçti.