Berlusconi, tansiyonları yükseltti

İtalya'da gelecek yıl bahar aylarında yapılacak genel seçimler yaklaşırken, eski başbakanlardan Silvio Berlusconi'nin partisinin, teknokrat Mario Monti hükümetinden desteğini çekmesi, ülkede erken seçimi gündeme getirdi.

Berlusconi, tansiyonları yükseltti
07 Aralık 2012 Cuma 20:24 tarihinde eklendi.

Mario Monti liderliğindeki teknokrat hükümetin Ekonomik Kalkınma ve Altyapı Bakanı Corrado Passera'nın, siyasi kariyeri hakkında net bir tavır koymayan eski başbakan Silvio Berlusconi'nin geri dönüşü için yaptığı, ''İyi olmaz'' şeklindeki değerlendirmesi ve buna karşılık Berlusconi'nin partisi Özgürlükçü Halk Partisi'nin (PdL) tepkisi, ülkede son iki gündür siyasi tansiyonun yükselmesine neden oldu.

 
Bakan Passera'nın sözleri üzerine dün Senato'da hükümetin sunduğu kalkınmaya yönelik bir yasa tasarısı üzerinden hükümet için verilen güven oylamasına katılmayan PdL senatörleri, kendi destekleri olmadan Monti hükümetinin parlamentoda çoğunluğa sahip olmadığını ve hükümetin bu destek olmadan devam edemeyeceği mesajını verdi.
 
Siyaset arenasında dün yükselen tansiyon, bugün de parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde etkisini gösterdi.
 
Monti hükümetine destek veren partilerden Demokrat Parti'nin (PD) Genel Sekreteri Pierluigi Bersani, mecliste yaptığı konuşmada, Berlusconi ve partisini, Monti'ye karşı takındığı tavır dolayısıyla sorumsuzlukla suçladı ve ''Bu ülkenin iyiliği için Berlusconi, gerekli ilaç değildir'' dedi.
 
Bersani, PD olarak yasama döneminin sonuna kadar Monti ile çalışma hususunda sadık olduklarını, ancak PdL'in tavrı karşısında saf olmadıklarını dile getirdi.

PdL Genel Sekreteri Angelino Alfano ise bugüne kadar destek verdikleri Monti hükümetiyle geçen bir senede kriz karşısında önemli bir aşama kaydedemediklerini belirterek, ''Monti hükümeti deneyiminin, sonuna geldiğimizi değerlendiriyoruz'' ifadesini kullandı.
 
Alfano, Monti hükümetinin döneminin sonuna gelindiğini ancak dünkü güven oylamasında, ülkenin belirsizliğe düşmemesi için sorumsuzca hareket etmeyerek, hükümete yönelik güven oylamasında olumsuz oy kullanmadıklarını hatırlattı ve mevcut yasama dönemini normal zamanında tamamlamak istediklerini bildirdi.
 
Monti hükümetine destek veren üç partiden üçüncüsü; Merkez Birliği'nin (UdC) lideri Pier Ferdinando Casini ise PdL'in hükümete karşı çıkışını seçim yatırımı olarak değerlendirdi. 
     
Cumhurbaşkanı taraflarla istişarelerde
     
Monti hükümetinin oluşumu aşamasında kilit rol oynayan ve bu nedenle teknokrat kabinenin garantörü gibi görünen Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano da yükselen siyasi tansiyon karşısında, günü taraflarla, senato ve meclis başkanlarıyla istişarelerde bulunarak geçirdi. Napolitano, dün yaptığı açıklamada, seçim öncesi tansiyonunun yükseldiğini, ancak taraflar arasında soğukkanlılık ve işbirliğine ihtiyaç olduğunu söylemişti.
 
Basına yansıyan haberlerde, Cumhurbaşkanlığının seçimler için 10 Mart tarihi üzerinde durduğu kaydedildi.
 
Bu arada, Adalet Bakanı Paola Severino ise yaptığı açıklamada, hükümet üzerine süren tartışmaların, çalışmalarını etkilemediğini, büyük bir ciddiyetle işlerini sürdürdüklerini söyledi.
 
Ülkede, normal olarak Nisan ayında yapılması gereken yeni yasama dönemi seçimlerinin bu siyasi atmosferde, Mart ya da Şubat ayında yapılabileceği ifade ediliyor. 
     
İtalyanlar, Berlusconi'nin dönüşünden yana değil
     
 Siyasi krizin eşiğine gelen ülkede, SWG Enstitüsü'nün yaptığı anket, İtalyanların yüzde 73'ünün, gelecek seçimlerde partisinin başında yer alıp almama konusunda kararsız bir duruş sergileyen Silvio Berlusconi'nin siyaset sahnesine dönüşüne sıcak bakmadığını ortaya koydu.