Besicilerin kış çilesi

Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'nin Irak sınırındaki Derecik Beldesi'nde hayvancılık yaparak geçimini sağlayan vatandaşların yaşadıkları zorluklar kış aylarında ikiye katlanıyor.

Besicilerin kış çilesi
05 Şubat 2013 Salı 11:29 tarihinde eklendi.

 

Hayvanlarının kışlık ot yiyeceğini dağlarda, tepelerde biriktiren vatandaşlar, kışın bunları kızaklara yükleyip, köye getiriyor.
 
Yaz aylarında sık sık çatışma haberleriyle gündeme gelen Derecik Beldesi ile Irak sınırı arasında bulunan Balkaya Dağın'da, kış aylarında köylünün ot çilesi başlıyor. Balkaya Dağlarının eteklerinde bulunan Akdemir Köyü'nde yaşayan vatandaşlar, sık sık çatışmaların olduğu dağların eteklerinde ve çevresindeki tepelerde biçtikleri otları, kışın daha kolay şartlarda taşımak için belirli noktalarda topluyorlar. Kar yağdıktan sonra da biriktirdikleri bu otları kızaklara yükleyip köye indiriyorlar.
 
Aynı sıkıntı Hakkari'ye 50 kilometre uzaklıkta bulunan Işıklı Köyü'nde de yaşanıyor. Dağlarda, teperde biriktirdikleri otları kışın kızaklara yükleyip köye getiren vatandaşlar, hayvancılık yaparak geçimlerini sağladıklarını ve her kış aynı sorunu yaşamaya devam ettiklerini anlattı.

DHA