"Beyefendiler, bu koltuklar herkese yeter"

Güldal Akşit, 2014 yerel seçimlerinin ardından kadın belediye başkanı sayısının 40 olduğunu belirterek, "Ben dilerim ki; bu sayı daha makul bir orana gelir. Beyefendiler koltuklarımızda gözleri var demesinler bu koltuklar herkese yeter" diye konuştu.

Beyefendiler, bu koltuklar herkese yeter
23 Ekim 2014 Perşembe 13:30 tarihinde eklendi.
Türkiye İl Genel Meclis Üyeleri Derneği tarafından 'Mahalli İdare Sistemi İçerisinde İl Özel İdareleri' başlığıyla 13'üncüsü düzenlenen İl Özel İdareleri Semineri Antalya'da başladı. Özkaymak Falez Otel'de pazar gününe kadar sürecek seminere Türkiye genelinden İl Genel Meclis Başkanları, İl Encümen üyeleri ve İl Genel Meclis Üyeleri katıldı. 
 
İL ÖZEL İDARELERİ GÜÇLENDİRİLMELİDİR
 
Seminerin açılış oturumunda Türkiye İl Genel Meclis Üyeleri Derneği Başkanı Satılmış Gürbüz, mahalli idarelerde yapılan yeni düzenlemeyle birlikte 81 olan İl Genel Meclis sayısının 51'e düşürüldüğünü söyledi. Büyükşehir Belediyelerinin sorumluluk alanının ilin idari sınırlarına genişletilmesiyle bir takım sorularının gündeme geldiğini belirten Gürbüz, "Belediyelerin güçlendirilmesi bunun karşısında İl Özel İdarelerini atıl, güçsüz hale gelmesini doğru bulmuyoruz. Belediye sistemi ne kadar güçlendiriliyorsa İl Özel İdaresi sistemi de o denli güçlendirilmelidir" dedi. 
 
DEMOKRATİKLEŞMENİN YOLU YEREL YÖNETİMLERDEN GEÇER
 
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Türkiye gündeminde en önemli meseleler içinde demokratikleşme ile hak ve özgürlüklerin güçlendirilmesinin yer aldığını belirterek "Bu çerçevede yerel özerklik konusunda geçmişte önemli adımlar atmış. Avrupa Konseyi Yerel Özerklik Şartı'na imza atılmış ve 1993'te yürürlüğe girmiş. Fakat yürürlüğe sokmamıza rağmen gerekleriyle ilgili kanunun düzenlemeleri hep ihmal etmişiz, ta ki Temmuz 2014 tarihine kadar" diye konuştu. 
 
Ankara'da yeni yerel yönetim yasalarıyla ilgili farklı bir çalışmanın başladığını ve dün belediye başkanı ve bakanlardan oluşan bir grupla 7 saat süren toplantıda yeni yasayı değerlendirdiklerini anlatan Türel, "Yerel yönetim yasası hazırlanacak yada hazırlanmayacak bunu şimdiden söylemek güç. Ama günün şartlarına göre yenilerek yola devam edilecek" dedi. Başkan Türel, "Biz demokrasimizi hak ve özgürlükleri güçlendireceksek yerel yönetimler güçlendirilmelidir" dedi.
 
Antalya Valisi Muammer Türker de Türkiye'nin bugün geldiği noktada, kalkınma ve demokratikleşmede geçirdiği süreçlerde İl Özel İdarelerinin rolüne dikkat çekti. 
 
KADINLAR YEREL YÖNETİMLERE
 
Başbakan Danışmanı Güldal Akşit, Türkiye nüfusunun ve yüz ölçümünün büyük çoğunluk büyükşehir belediyeleri sınırları içinde kaldığını belirterek, "Fakat Anadolu'yu sizler temsil ediyorsunuz, Türkiye'yi sizler temsil ediyorsunuz" dedi. Kadınların yerel meclislerde daha fazla görev alması gerektiğini belirten Akşit, "Vatandaşa birebir dokunan siyasi anlamda vatandaşla direk temas eden kişiler yerel yönetimlerde görev alan kişilerdir. Hizmetlerden en çok istifade edenler de kadınlardır. 'Ne yapılsa daha iyi olur?' sorusunu takdir edecek olan kadınlardır. Çünkü kadınlar yaşıyor bunu. Bu nedenle kadınlar yerel meclislerde daha çok görev almalıdır" diye konuştu. 
 
SAYILARLA KADIN BELEDİYE BAŞKANLARI
 
2009 yılında Büyükşehir Belediye sayısı 16 iken Türkiye'de hiçbir büyükşehir belediyesinde kadın başkan bulunmadığını aktaran Güldal Akşit, bu sayının 30'a çıktığı 2014 yılında kadın belediye başkanı sayısının, farklı siyasi partilerden olmak üzere, 3 olduğunu söyledi. 2009 yılında 2 kadın il belediye başkanı varken 2014 yılında bu sayısının 1'e düştüğünü belirten Akşit, 2009 yılında 14 olan ilçe kadın belediye başkanı sayısının 2014 yılında 33'e yükseldiğini, kadın belde belediye başkanı sayısının ise 2009 yılında 12 iken 2014 yılında 3 olduğunu söyledi. 2014 yerel seçimlerinin ardından kadın belediye başkanı sayısının 40 olduğunu belirten Güldal Akşit, "2009 yılından bugüne çok büyük değişiklikler yok. Ben kadınların taraf tutarak değil aldıkları görevi başarıyla yerine getireceklerine eminim. Ben dilerim ki; bu sayı daha makul bir orana gelir. Beyefendiler koltuklarımızda gözleri var demesinler bu koltuklar herkese yeter" diye konuştu.
 
AÇILIŞ KONUŞMACILARI TEPKİYE NEDEN OLDU
 
Türkiye İl Genel Meclis Üyeleri Derneği'nin Antalya'da toplantısının açılış oturumunda Büyükşehir Belediye Başkanı Türel ve Başbakan Başdanışmanı Akşit'in konuşmacı olarak yer alması farklı siyasi partilere mensup İl Genel Meclis üyeleri tarafından tepkiyle karşılandı. Bir grup meclis üyesi salondan ayrılırken 2 gün devam edecek seminer programı eleştirilere neden oldu.