Beyoğlu'nun 'İnci'si kapanıyor

Beyoğlu'nda 1944 yılından bu yana hizmet veren profiterolüyle ünlü İnci Pastanesi, tahliye ediliyor.

Beyoğlunun İncisi kapanıyor
07 Aralık 2012 Cuma 14:29 tarihinde eklendi, 2.479 kez okundu.

İnci Pastanesi'nin de hizmet verdiği tarihi Cercle d’orient (Serkildoryan) binası’nda bulunan işyerlerinin tahliyesine başlanması, yerel mahkeme kararının Yargıtay’da kesinleşmesi sonrası oldu.

 
Serkildoryan kompleksinde restorasyon projesine girişen Emek İnşaat ve İşletme A.Ş.'nin 2010'da açtığı tahliye davasında, İstanbul 8. Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından verilen tahliye kararını değerlendiren Yargıtay 6. Hukuk Dairesi, "Tahliye kararının yerinde olduğuna" karar verdi.
 
Yargıtay'ın gerekçeli kararında konuyla ilgili 27 Nisan 2011'de çıkan üçlü bilirkişi raporunda üçe iki tahliye yönünde karar çıktığı belirtilerek "tahliyeye gerek olmadan da tadilat yapılabileceği" yönündeki "karşı görüş"e "itibar edilmediği", bu nedenle de tahliye talebinin "yerinde olduğu" söyleniyor.
 
İNCİ PROFİTEROLÜ TARİHE KARIŞIYOR
Profiterolü, içi krema dolu hamurdan topların üzerine bol çikolata sosu gezdirilerek servis edilen bir tatlı olarak tarif edebiliriz... “İstanbul’un en meşhur profiterolü nerededir?” diye sorulursa da hemen herkesin aklına Beyoğlu İstiklal Caddesi’ndeki meşhur İnci Pastanesi gelecektir... 1944’te Arnavut Luka Zigori’nin kurduğu İnci Pastanesi’ni uzun yıllardır işleten Musa Ateş ve İnci’nin müşterileri olan İstanbullular bugünlerde çok üzgün. Çünkü pastanenin yer aldığı Cercle d’Orient (Serkldoryan diye okunuyor, Türkçesi Şark Kulübü) binası tamamen yıkılacak.  Beyoğlu’nun efsane bir adresi daha tarih olacak...
 
Cercle d’Orient binas nda bulunuyor İnci Pastanesi’nin bulunduğu Cercle d’Orient binası İstiklal Caddesi ve Yeşilçam Sokak’ın köşesinde. Ermeni Abraham Paşa buraya bir bina yaptırmak isteyince 1880’li yıllarda Fransız asıllı Levanten mimar Alexandre Vallaury ile anlaşmış. Bugün Caddebostan’da bulunan ‘Büyük Kulüp’ o yıllarda Cercle d’Orient adıyla bilinirmiş. Şehrin ileri gelenleri ve gayrimüslimler kulübün üyesiymiş. Cumhuriyet’in ilanından sonra kulübün adı ‘Büyük Kulüp’ olarak değiştirilmiş...
 
68 YIL ÖNCE AÇILMIŞTI
İnci Pastanesi uzun yıllardır Musa Ateş’e emanet. O bu işi pastanın ustası Luka Zigori’den öğrenmiş. Daha 12 yaşındayken Luka Usta ile çalışmaya başlamış. Çok çalışkan Luka Usta 1940’larda biriktirdiği 40 bin TL’yi (1 dolar o yıllarda 38 kuruşmuş) hava parası olarak verip 1944’te Cercle d’Orient binasındaki ilk pastanesi ‘İnci’yi açmış. 50 yıldır pastanede çalışan Musa Ateş “Ben öğrenciyken Luka Usta’dan iş istedim, beni ‘Öğrenciye iş vermem’ diyerek geri çevirdi.
 
'İSTANBUL İÇİN BÜYÜK KAYIP'
 
Ama sonra da çağırıp işi öğretti. Her zaman ‘Pastacılık sanattır. Sanat altın bileziktir’ derdi” diye o yılları anlatıyor. “İnci’nin profiterolü dünyada tek, Uludağ pastalarının ve paskalya çöreğinin ise üstüne yok” diye de eklemeden edemiyor. İnci Pastanesi’nin işletmecisi, çalışanları ve çevrede durumu bilenler, İstanbullu’nun elinde kalan son tarihi kalelerden biri daha yıkılacağı için çok üzgün.
 
İşletmeci Musa Bey yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “Biz dükkanı tarihi yapısını bozmadan, geleneklerine bağlı kalarak yürüttük. Tarihi bir yerde var olmanın sorumluluğunu hep taşıdık. Yılların eskitemediği Emek Sineması, İnci Pastanesi bu binanın vazgeçilmezleri. Her gün burayı binlerce kişi ziyaret ediyor. İnci Pastanesi’nin kapanması ülkenin kaybetmesi demek. İnci yıklınca hepimizin gençliği, çocukluğu da böylece elden gidecek.Bu İstanbullular için büyük bir kayıp” diyor. İnci Pastanesi'nden gelecek nesillere bu tarihi adresin ve lezzetin sadece fotoğraflardan veya anılardan aktarılacak olması çok yazık...

Posta