Bı ot; her derde deva

HASTALIKLARA derman olarak bilinen ve son dönemde yağıyla ünlenen çörek otu, Manisa'da da alternatif ürün olarak ekilmeye başlandı. 10 dönüm arazide deneme amacıyla çörek otu yetiştiren çiftçi Elçin Özyörük, kilosu 100- 120 lira arasında satılan çörek otu yağı ile daha fazla para kazanmayı bekliyor.

Bı ot; her derde deva
28 Mart 2017 Salı 11:57 tarihinde eklendi.
Manisa'da üzüm ve mısırdan umduğunu bulamayan çiftçiler, alternatif ürün arayışına girdi. Şehzadeler İlçesi'nde çiftçilikle uğraşan Elçin Özyörük de, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Kimya Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Yüksel Abalı'nın tavsiyesi ile çörek otu yetiştirmeye başladı. Çiftçi Özyörük, ilk etapta 10 dekarlık alanda çörek otu ekti. Normalde mısır ektiğini belirten Özyörük, şöyle dedi:
 
"Ancak, mısır ve üzüm para etmeyince alternatif ürün olarak bu defa deneme amaçlı çörek otu ektim. Güzel bir şekilde çıktı. Manisa yöresinde şimdiye kadar çörek otu yeştiriciliği yapılmıyordu. Tohumunu Konya'dan getirttim. 15 kilo tohumu 10 dekar alana buğday makinesi ile ektik. Haziran'da biçerdöver ile hasadını yapacağım. Çörek otunun iyi verim ve gelir getirdiğini öğrendim. Kazancın yarısı masraflara gitse yarısı bana kalır. Diğer ürünlerde o kadar kazanç kalmıyor. Mısır, üzüm para etmiyor. Girdi maliyetleri çok yüksek. Eğer iyi verim alırsak seneye 100 dönüme çörek otu ekerim."
 
Özyörük, çörek otunun sağlık için çok yararlı bir ürün olduğunu da söyledi.
 
"ANTİKANSEROJEN ETKİSİ VAR" 
 
Celal Bayar Üniversitesi Kimya Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Yüksel Abalı, çörek otunun son dönemde kullanımında büyük bir artış yaşandığını söyledi. Prof.Dr. Abalı, şöyle konuştu:
 
"Çörek otunun ölümden başka her derde deva olduğu söylenir. Çok faydalı bir üründür. Cilt rahatsızlıklarında, çörek otunun içindeki yağdaki bir maddenin antikanserojen etkisi olduğu biliniyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren en önemli maddelerin başında geliyor. Çok fazla kullanıldığında zehir etkisi olur. Bizim insanımız faydalı deyince çok abartıyor. Çörek otu kullanımında günde en fazla bir tatlı kaşığını geçmemek lazım." 
 
ALIM GARANTİLİ EKİLİYOR
 
Çörek otunun kuru olarak tüketildiğini, ancak yağının da son dönemde pazarlamasının arttığını dile getiren Prof.Dr. Abalı, çörek otu tohumu yağının litresinin 100 -120 lira arasında satıldığını söyledi. Prof.Dr. Abalı, şöyle konuştu:
 
"Ortalama bir dönümden 100 kilogram kadar tohum elde ediliyor. Dönüm başına bin lira kazanılabilir. Ama eğer verim iyi olursa, 150-200 kilogramlara kadar çıkabiliyor. Bir defa çapa yapılırsa verim de artıyor. Yetiştirilmesi de çok kolay bir üründür. Manisa'da çörek otu Konya'da bir yağ fabrikasının alım garantisi ile ekildi. Doğrudan satın alacaklar. 300-400 dönüm de ekebilirsiniz dediler. Ancak kimse çok fazla cesaret edemiyor." 
 
Devletin çörek otu yetiştiriciliğine destek vermediğini dile getiren Prof. Dr. Abalı, teşvik verildiği takdirde üretiminin artacağını söyledi.
 
Manisa Ziraat Odası Mustafa Kaçire de çörek otunun şimdiye kadar Manisa'da ekilmeyen ürün olduğunu belirtip, "Bir çiftçimiz tarafından deneme amaçlı ekildiğini duyduk. Eğer istenen verim alınırsa Manisa'da yaygınlaşabilir" dedi.