Bilim dünyasını şaşkına çevirdi

İngiltere’nin The Sun gazetesinde yayımlanan bir video, bilim dünyasını şaşkına çevirdi.

Bilim dünyasını şaşkına çevirdi
10 Şubat 2012 Cuma 13:27 tarihinde eklendi, 3.124 kez okundu.

 

Bilim çevreleri, internette büyük ilgi uyandıran videonun, sahte olduğunu ve mamut görüntüsünün bilgisayar ortamında videoya yerleştirildiğini öne sürüyor. Ayrıca, videoyu internette yayımlayan Michael Cohen’ın, geçmişte de internette doğruluğu tartışılır UFO görüntüleri yayımladığına dikkat çekildi.
 
Videonun sahte olduğu düşüncesini güçlendiren diğer faktörler, görüntülerin 10 saniyeden bile kısa sürmesi ve mamut benzeri canlının kıyıya bile ulaşmadan sona ermesi.
 
Uzmanlar, bir kişinin dev mamutu nehrin kıyısında yürürken tespit etmemesinin imkansız olduğunu belirtirken, mamutu kameraya çeken kişinin neden sadece 10 saniyelik çekim yaptığını da anlayamadı.
 
 
GÖRÜNTÜLER GERÇEK DE OLABİLİR
Uzmanlar, görüntülerin gerçek de olabileceğini, ancak görülen canlının bir mamut değil, ağzında büyük bir balık taşıyan bir ayı olduğunu savunuyor.
 
Bu durumda, görüntülerdeki canlının mamuta kıyasla çok daha küçük olan cüssesi, kafasındaki hortum ve rengi açıklık kazanıyor. Böylece, videoyu çeken kişi, uzak mesafeden gördüğü canlının sahip olduğu garip şekil nedeniyle neyle karşılaştığını anlayamamış olabilir.
 
ÜÇÜNCÜ BİR TEORİ
Uzmanlar, son olarak öne sürdükleri ilk iki teoriyi birleştiren bir üçüncü teori ortaya koydu. Buna göre, görüntülerdeki canlı bir ayı ve görüntürde sahte. Bu görüşe göre, videoyu çeken veya daha sonradan üzerinde oynayan kişi, insanları kandırmak için görüntülere esrarengiz bir içerik katmak istedi.
 
Birçok sahte UFO videosunu analiz eden Hollywood özel efekt uzmanı Derek Serra, Life's Little Mysteries sitesine yaptığı açıklamada, “görüntülerdeki canlının ne olduğunun anlaşılmamasını sağlamak için görüntülerin bilerek bulanıklaştırıldığını” belirtti. Serra, düşük çözünürlüklü kameraların bile iyi bir yakın çekim özelliği olduğunu ancak bu videoda yakın çekimin hiçbir şey sunmadığını ifade etti. Serra, “Arka plandaki kayalar bile bulanık ve bu doğal değil” dedi. 
 
Uzmanlar, dört bin yıl önce nesli tükenen bir mamutu görüntülediğini düşünen birinin neden bu görüntüleri yayımlamak için bir yıl beklediğini, ayrıca bu kadar kötü çekim yapabilen bir kamerayı nerden bulduğunu da anlayabilmiş değil.