Bilim insanları ’Truva hazinesi’ iddiasını hayal ürünü buldu

MUĞLA’nın Bodrum İlçesi’nde faaliyet gösteren bir emlak şirketi yöneticisinin Truva hazinesinin yerinin tespit edildiği yönünde açıklama yapması, bilim insanlarının tepkisini çekti.

Bilim insanları Truva hazinesi iddiasını hayal ürünü buldu
14 Ekim 2016 Cuma 19:13 tarihinde eklendi, 2.290 kez okundu.
MUĞLA’nın Bodrum İlçesi’nde faaliyet gösteren bir emlak şirketi yöneticisinin Truva hazinesinin yerinin tespit edildiği yönünde açıklama yapması, bilim insanlarının tepkisini çekti. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler, "Bunların hepsi hayal ürünü. Bu saçma ve bilimsel hiçbir veriye dayanmayan açıklamalar, tarihi eser kaçakçılarını azdırmaktan, her yerde kaçak kazı yaptırmaktan başka bir işe yaramaz" dedi.
 
Gayrimenkul şirketi yöneticisi Tuncer Rıfat Barın, açıklama yaparak, Truva hazinesinin yerinin tespit edildiğini ileri sürdü. Bu açıklamanın basında yer almasının ardından, iddianın gerçeği yansıtmadığı, hatta "deli saçması" olduğunu söyleyen bilim insanları ise Barın’a tepki gösterdi. Konuyla ilgili görüş veren Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Karya Uygarlığını Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler, şunları söyledi:
 
"Bunların hepsi hayal ürünü. Bu saçma ve bilimsel hiçbir veriye dayanmayan açıklamalar, tarihi eser kaçakçılarını azdırmaktan, her yerde kaçak kazı yaptırmaktan başka bir işe yaramaz. Yıllardır bölgede arama, kurtarma çalışmaları yapıyoruz. Karya’da Troya Krallığı’na ait ayrıca birde hazinesine ait tek bir iz bile yok. Burası Lelegler ve Karyalılar Bölgesi. Bunlara muhatap olup, cevap vermek bile doğru değil. Ciddiye alınmayacak konular" dedi.
 
"BİLİMDEN UZAKLAŞIRSANIZ SONUCU BU OLUR"
 
Karya bölgesinde yaklaşık 40 yıldır araştırma yapan, başta Karya olmak üzere Muğla’da yaşayan uygarlıklar üzerine kitaplar yazan arkeolog Canan Küçükeren de Truvalıların Muğla’yla hiçbir ilgisinin olmadığını söyledi. Küçükeren, "Truvalılar burada bulunmamışlardır. Bugüne kadar yaptığımız tüm arkeolojik ve bilimsel çalışmalarda; Truvalıların, Muğla bölgesinde yaşayan Karya ve Leleglerle tek bağlantısı, Truvalılar savaşa girdiğinde Muğla’daki uygarlıklar bir Anadolu uygarlığı olarak Truva Krallığı’na asker göndererek yardım etmişlerdir. Yani Muğla’da, Truva Kralllığı’nın bulunduğu, yerleştiği ve hazinelerinin bulunduğunu biz arkeologlar bugüne kadar duyup işitmedik. Nasıl olurda bir emlakçı, hiçbir bilimsel veri olmadan çıkar böyle bir açıklama yapyar; Türkiye’yi ayağa kaldırır. Bilimden uzaklaşırsanız sonucu bu olur" dedi.