Bilirkişi raporunda işçiler de kusurlu

Zonguldak'ta, 8 maden işçisinin öldüğü 7 Ocak 2013 tarihindeki iş kazasından 1 yıl geçmesine rağmen ceza davasının açılmaması, ölen madencilerin yakınlarının tepkisine neden oldu.

Bilirkişi raporunda işçiler de kusurlu
06 Ocak 2014 Pazartesi 15:57 tarihinde eklendi.
Maden Şehitleri Aileleri Dayanışma Derneği çatısı altında bir araya gelen aileler, "Davanın hala açılmamış olması bizi rahatsız ediyor. Geç kalındı" dedi.
 
Geçen yıl 7 Ocak'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında yerin 630 metre altında meydana gelen ani metan gazı püskürmesinde, taşeron firmada çalışan 5 işçi açığa çıkan gazdan zehirlendi, 3'ü de göçük altında kalarak öldü. Kazanın üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen soruşturma tamamlanmadı.
 
BİLİRKİŞİ RAPORUNDA İŞÇİLER DE KUSURLU
 
Bülent Ecevit Üniversitesi'nin hazırladığı ilk bilirkişi raporunu yeterli bulmayan Cumhuriyet Savcısı'nın talebi üzerine Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nce hazırlanan ve kısa süre önce savcılığa gönderilen raporda, taşeron firma Star İnşaat Ticaret A.Ş. asli kusurlu bulundu. TTK'nın da çeşitli ihmaller nedeniyle kusurlu görüldüğü raporda, ölen maden işçilerinin ise 200 metreden daha uzak bir mesafede bulunmaları durmunda hayatta kalabilme şanslarının olabileceği, bunu sağlamadığı gerekçesiyle ölen işçilerden ateşçi Ahmet Şeker'in kusurlu olduğu belirtildi.
 
DERNEK ÇATISI ALTINDA BİR ARAYA GELDİLER
 
Ölen 8 madencinin yakınları, Bursa'nın Mustafakemalpaşa İlçesi'ndeki maden ocağında 2009'da meydana gelen grizu faciasında hayatını kaybeden madencilerin aileleri tarafından kurulan Türkiye Maden Şehitleri Aileleri Dayanışma Derneği'nin Zonguldak Şubesi çatısı altında bir araya geldi. Dernek çatısı altında ceza davası ve tazminat davalarını takip eden madenci yakınları, facianın üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen ceza davasının hala açılmamasına tepki gösterdi.
 
EŞİNİN MEZARI BAŞINDA AĞLADI
 
Ölen madencilerden 48 yaşındaki Köksal Kadıoğlu'nun eşi 40 yaşındaki Remziye Kadıoğlu, facianın yıldönümünde eşinin mezarını ziyaret etti. Kazanın meydana geldiği maden ocağının karşısındaki mezarlıkta bulunan mezarda dua ederken gözyaşlarını tutamayan Remziye Kadıoğlu, şöyle konuştu:
 
"Bir yıl benim için çok zor geçti. Böyle bir acıyı başkaları tatmasın. Kazayla ilgili sorumlu olanların cezasını bulmasını istiyorum. İhmal ve kusuru olanların cezalarını çekmesini istiyorum. Ama çok geç kalındı. Suçu bizim işçilerimize atmaya çalışıyorlar. Ocakta onları kusurlu buluyorlar. Ancak yargının en doğru kararı vereceğine inanıyorum."
 
"ADALET BİR AN ÖNCE YERİNİ BULSUN"
 
Ölen 42 yaşındaki Yüksel Koca'nın eşi 40 yaşındaki Arife Koca ise, kazanın birinci yıldönümünde henüz dava açılmamasının kendisini rahatsız ettiğini söyledi. Eşinin babası Hasan Koca'nın da 1983'te aynı ocakta öldüğünü belirten Arife Koca, "Kimse arkamızda durmuyor. Bir yere gidiyoruz, 'Size aylık bağlandı' diyorlar. Bir an önce ceza davası açılmalı. 8 can gitti orada, adalet bir an önce yerini bulsun. Biz son nefesimize kadar bu işin peşini bırakmayacağız" diye konuştu. 
 
Maden Şehitleri Aileleri Dayanışma Derneği Şube Başkanı Ayhan Gökgöz de soruşturmayı takip ettiklerini, dava açıldığında müdahil olarak davaya katılma isteminde bulunduklarını söyledi.

DHA