"Bin 800 kilo domatesle bir ipad"

Bakan Mehmet Şimşek, "Bin 800 kilo domatesle ancak bir ipad alabiliyorsunuz" dedi.

Bin 800 kilo domatesle bir ipad
30 Ocak 2013 Çarşamba 23:15 tarihinde eklendi.

 

Bursa Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi’ndeki görüşmelerinin ardından Ak Parti Bursa İl Başkanlığı’na gelen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, hükümetin bakanlığının yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Hükümet olarak Ar- Ge’ye öncelik verdiklerini belirterek, Türkiye’nin katma değer zincirinde yukarılara çıkması gerektiğini söyledi. 
 
Bin 800 kilo domatesle ancak 1 Ipad, 27 TIR mermer bloğuyla bir tomografi cıhazı alınabildiğini kaydeden Şimşek, “Bizim bu katma değer zincirinde daha çok bilgi yoğun, teknoloji yoğun, ürünlere geçmemiz lazım. Bunu da sağlamak için özel sektöre çok güçlü teşvikler veriyoruz. Hem de kamu da Ar Ge yapımında muazzam bir çaba içindeyiz. Taktir edersiniz ki kamu artık savunma sanayi haricinde yatırım yapmıyor. Ama savunma sanayide kullandığımız Ar Ge sayesinde orada da çok mesafeler kat ettik. 2002 de ülke savunma sanayide ihtiyaç olan teçhizatın yaklaşık olarak yüzde 75’i ithal ediliyordu. Şimdi bu ithalat oranı yüzde 46’ya düştü. Sonuç olarak kalıcı refah artısı için Ar Ge ve inovasyona hem zemin hazırlıyor, hem de kaynak aktarıyoruzö dedi.
 
Gelir vergisinde yapılan düzenlemeleri de anlatan Bakan Şimşek, Ak Parti hükümetlerinden önce gelir vergisi üst diliminin yüzde 49,5 olduğunu ve bunun yüzde 35’lere indirdiklerini kaydetti. En düşük vergi diliminin de yüzde 22’den yüzde 15’e indirildiğini anlatan Şimşek, “Ama daha da önemlisi asgari ücretlilerde vergiyi sıfırladık. Bazen bu konular çok tartışılıyor. Dört çocuklu, eşi çalışmayan bir asgari ücretli sıfır gelir vergisi ödüyor. 3 çocuklu ise 0,7 veriyor. Yani yüzde bir dahi vermiyor. Bekar ise yüzde 5, 3 veriyor. Ama eskiden asgari ücretli üzerine yüzde 12,8’lik bir vergi ödüyordu. Biz hükümet olarak hem gelir vergisini hem de kurumlar vergisini indirdikö dedi
 
Bakan Şimşek, daha sonra Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret ederek Oda Başkanı Celal Sönmez ve yönetim kurulu üyeleriyle görüştü.

DHA