'Bir nesli yok edecekler'

Yaşar Kemal, ''Daha öncekilerde tüm yetkililer ve hükümet sorumluydu. Bu sefer de sorumlular. Bugün açlık grevleri tutanların oğulları, babaları da bu mücadelede taraf olacak, bir nesli yok edecekler" dedi.

Bir nesli yok edecekler
01 Kasım 2012 Perşembe 16:44 tarihinde eklendi.

Yazar Yaşar Kemal, Zülfü Livaneli, Murathan Mungan, Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu, Prof. Dr. Gençay Gürsoy, BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ve Gazeteci Aydın Engin'in de aralarında bulunduğu bir grup sanatçı, siyasetçi cezaevlerindeki açlık grevlerine ilişkin basın toplantısı düzenledi. 

     
Taksim Hill Oteli'nde düzenlenen toplantıya eşi Ayşe Semiha Baban ile gelen Yaşar Kemal, daha önce yaşanan açlık grevlerini hatırlatarak, ''Daha önceki açlık grevlerinde tüm yetkililer ve hükümet sorumluydu. Bu sefer de sorumlular. Bugün açlık grevleri tutanların oğulları, babaları da bu mücadelede taraf olacak, bir nesli yok edecekler'' dedi. 
     
Konuşmasının kalan kısmını eşi aracılığıyla habercilerle paylaşan Yaşar Kemal, yazdığı metinde şu ifadelere yer verdi: 
   
 ''Bir insanın açlıktan ölümünü izlemek acıların en büyüğüdür. Bu, insanlığa hiçbir zaman yakışmaz. Bugün insanların ölüm pahasına talep ettikleri demokrasiler de, insan haklarının içindedir. Çözümü mümkünken, ölümler engellenmezse vebali iktidarın, muhalefetin, medyanın ve hepimizin olacaktır. Barış, bu ülkede herkesin özlemi ve hakkıdır. Barışın önüne yeni engeller konulmasına karşı çıkmak, barışın önünü açmak, hepimizin işi olmalıdır. Bunun için içtenlikle uğraşan herkese şükran duyarım.'' 
     
Zülfü Livaneli de, önceki yıllarda ölüm oruçlarında arabuluculuk yaptığını hatırlatarak, ''Biz, hangi görüşten olursa olsun insan hayatı, diyoruz. Fakat bunun muhatabı bence ölüm oruçlarına yatanlar değil, onlarla konuşarak, bir şey çözülebileceğini zannetmiyorum. 'Bırakın' demek de yol değil. Çünkü, biz diyoruz ki, insan hayatı en yüce değerdir. O diyor ki, benim davam benim hayatımdan daha önemlidir. Bu çok temel bir farklılıktır. O bakımdan bizim buradaki muhatabımız hükümettir'' dedi. 
     
  -İstiklal Caddesi'nde oturma eylemi- 
     
 Yazar Vedat Türkali'nin çağrısı ile bir araya gelen sanatçılar İstiklal Caddesi girişinde cezaevlerindeki açlık grevlerine dikkati çekmek için oturma eylemi yaptı. 
     
Aralarında Orhan Alkaya, Şebnem Sönmez, Ferhat Tunç, Mustafa Alabora, Eşber Yağmurdereli'nin bulunduğu sanatçılar, Vedat Türkali'nin hazırladığı ''destek bildirisi'' okundu. 
     
Türkali'nin katılamadığı eylemde Türkali'nin kendi sesinden dinlenilmeye başlanan ''açlık grevindekilere destek bildirisi''ni Orhan Alkaya tamamladı. 
     
Bildiride, cezaevlerindeki grevlerde ölüm günlerinin başladığı ileri sürülerek, iktidar ve muhalefet ''çözümsüzlük tutumunda yarışmak''la suçlandı. 
     
Açlık grevlerinin ''haklı ve doğal talepler'' için sürdüğü ifade edilen bildiride, devletin vatandaşına zulüm edemeyeceğini belirtilerek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan çözüm yolunu açmasının istendiğini ileri sürüldü. 
     
İstiklal Caddesi'ndeki oturma eylemine Taksim Hill Oteli'nde basın toplantısı düzenleyen sanatçılar da katıldı.