Bir okul çantasını doldurmanın bedeli 250 TL

Kırtasiye ürünleri, geçen seneye göre yüzde 15-20 daha pahalı. Çarşıda bir okul çantasını defter ve kalem ile doldurmanın bedeli 250 lira.

Bir okul çantasını doldurmanın bedeli 250 TL
08 Eylül 2014 Pazartesi 15:57 tarihinde eklendi, 1.476 kez okundu.
2014-2015 eğitim öğretim dönemi açıldı, milyonlarca öğrenci ders başı yaptı. Buna bağlı olarak okul alışverişleri artarken, kırtasiye ürünlerinin fiyatları tartışmaların odağına oturdu.

Bu aralar alışverişin yoğun olduğu yerlerden Mahmutpaşa’da pek çok ürün el yakıyor. Çarşı esnafından Murat Demirel, bu sene fiyat artışlarının yüzde 15-20 bandında olduğunu ifade ediyor. Demirel, artışın nedenini ürünlerin imalatında kanserojen maddeler kullanılmamasına bağlıyor. Demirel, bedeller ile ilgili olarak, "Bizde takım olarak çanta 40 liradan başlıyor, 70 liraya dayanıyor. Tek tek alırsanız 40 ila 100 lira bandında çantalar var. Yani beslenmeler, beslenme kapları ile çantayı takım olarak aldığınızda bir aileye 100-150 lira fiyat çıkıyor. Kalem ve defter gibi ürünleri ilave ettiğimizde 250 liraya yakın bir bedel söz konusu." açıklamalarında bulunuyor.
 
Demirel, ilaveten kalem ve silgi gibi ürünlerin 0,50-1,5 liraya, boya gruplarının 5-15 liraya mal olduğunu bildiriyor. 
 
Eğitim kurumlarında forma mecburiyetinin kalkması okul kıyafetlerinde fiyatların inmesine neden oluyor. Çarşıda önlük, okul takımı (pantolon-gömlek-ceket-kravat) satan Mehmet Dinç, "Fiyatlarda artış yok. Fiyatlar çok değil, çünkü şu an talep yok." diyor. Dinç, fiyatların önlükte 20-35 lira, okul takımının 75 liraya denk geldiğini dile getiriyor.
 
Okul alışverişi için çarşıda dükkân dükkân dolaşan veliler de fiyatlar pahalılığından yakınıyor. Bu velilerden Nermin Erden, marketlerde okul ürünleri el yaktığı için Mahmutpaşa’ya geldiklerini kaydediyor.