Birinci sınıfta zorunlu din dersi

Antalya'da gerçekleştirilen Milli Eğitim Şurası Genel Kurulu'nda Osmanlıca Türkçesi Dersi İmam Hatip Liseleri ve Sosyal Bilimler Liseleri'nde zorunlu ders olması yönünde tavsiye kararı verildi.

Birinci sınıfta zorunlu din dersi
06 Aralık 2014 Cumartesi 11:25 tarihinde eklendi.
MİLLİ Eğitim Bakanlığı'nca Antalya'da düzenlenen 19'uncu Milli Eğitim Şurası'nda, dört ana başlık altında üç gün süren komisyon toplantılarının ardından Genel Kurul görüşmelerine geçildi. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Yükseköğretim Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç'ın da katılımıyla ilk Genel Kurul görüşmesi 'Öğretim Programları ve Haftalık Ders Çizelgeleri' konusunda yapıldı. Bu başlıkta komisyonda kararlaştırılan konular Genel Kurul'da görüşüldü.
 
Genel Kurul'da bu alanda kabul edilen kararlar şöyle:
 
- İlkokul 1, 2 ve 3'üncü sınıflara zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin konulması,
 
- 'Alkollü İçki ve Kokteyl Hazırlama' dersinin kaldırılmasına yönelik komisyonda Eğitim Bir Sen'in dün öğleden önce reddedilen ve öğleden sonra yeniden gündeme getirilerek kabul edilen teklifi genel kurulda kabul edildi. Anadolu Turizm ve Otelcilik Meslek Liselerinde 10'uncu sınıftan itibaren staj amacıyla tesis ve kurumlara gönderilen öğrencilerin alkollü içki ve servisi yapılan ya da alkollü içecek hazırlanan bölümlerde staj faaliyeti yapmaları kaldırıldı.
 
- Okul öncesinin oyun temelli olması ve değerler eğitimi önerisi
 
- İlkokullarda sabahçı- öğlenci şeklinde uygulanan ikili eğitim- öğretim yerine tekli eğitime geçilmesi,
 
- İlkokullarda haftalık ders saatinin 35'den 30'a indirilmesi (25 saati zorunlu, 5 saati serbest etkinlikler)
 
- Serbest etkinlik saatlerinin veli- öğrenci talepleri de dikkate alınarak okul idaresince belirlenmesi,
 
- Görsel Sanatlar ve Müzik derslerinin haftada en az 2'şer ders saati olması,
 
- Trafik Güvenliği ve İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi derslerinin haftalık ders çizelgesinden kaldırılması,
 
- Trafik Güvenliği dersi konularının Hayat Bilgisi dersi içinde, İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi dersi konularının da Sosyal Bilgiler dersinde verilmesi,
 
- İlkokulda okuma kültürünün kazandırılmasına yönelik ekinlikler yapılması
 
- Fen Bilimleri dersinin adının Fen Bilgisi olarak değiştirilmesi ve Fen Bilgisi dersiyle Sosyal Bilgiler derslerinin ilkokul 4'üncü sınıftan itibaren programa eşit bir şekilde dağıtılması,
 
- Taşımalı eğitim yapan ilkokullarda 30, ortaokullarda 35 saat ders olduğundan servis ve güvenlik sorunu çıkmaktadır. Bu nedenle dersleri erken biten ilkokul öğrencileri için etüt saatinin konulması,
 
- İlkokullardaki serbest etkinlikler için uygulama kılavuzu hazırlanması,
 
- Ortaokullarda da ikili eğitime son verilmesi ve tekli eğitime geçilmesi,
 
- Ortaokullarda 5, 6 ve 7'nci sınıflarda birer saat rehberlik dersinin konulması,
 
- Ortaokullarda okutulan T.C. İnkilap Tarihi Atatürkçülük dersi programının gözden geçirilerek güncel anlayışlar ve yöntemler doğrultusunda yeniden yazılması,
 
- Dil ve Anlatım dersiyle Türk Edebiyatı dersleri birleştirilerek Türk Dili ve Edebiyatı şeklinde olması.
 
DEĞİŞİKLİĞE UĞRADI
 
-Osmanlı Türkçesi dersi verilen önerge ile değişikliğe uğradı ve İmam Hatip Liseleri ve Sosyal Bilimler Lisesi'nde zorunlu diğerlerinde seçmeli ders olarak kabul edildi.
 
REDDEDİLDİ
 
-Eğitim Sen temsilcileri, ilkokul 1, 2 ve 3'üncü sınıflara zorunlu din dersi kararının geri çekilmesini, AİHM kararına uyularak zorunlu din dersinin kaldırılmasını önerdi ama kabul edilmedi.
 
Genel Kurul'da alınan kararların tamamı tavsiye kararı niteliğinde ve bu kararlara ilişkin son kararı Milli Eğitim Bakanı verecek.

DHA