Bisikletlilerden geceyarısı İstanbul turu

Yaklaşık 3 bin bisikletlinin katılımıyla bu yıl İstanbul'da gerçekleştirilen Velonotte İstanbul Bisiklet Turu Sultanahmet Meydanı'ndan başlayarak, Ortaköy'de son buldu. Gece yarısı gerçekleşen bisiklet turu ilginç görüntülere sahne oldu.

Bisikletlilerden geceyarısı İstanbul turu
19 Mayıs 2013 Pazar 09:53 tarihinde eklendi, 1.175 kez okundu.

 

Bisikletliler Derneği tarafından sosyal medyada örgütlenen 3 bin bisikletli, şehirlerin tarihi ve kültürel mirasını tanıtmayı amaçlayan Velonotte Büyük Bisiklet Turu'nu gerçekleştirdi. Sulltanahmet Meydanı'nda gece yarısı başlayan tur, İstanbul'un tarihi yerlerinden geçilerek Ortaköy'de son buldu. Bisikletlilere polis otoları eskortluk yaparken bir ambulans da grubu takip etti. Bazı bisiklet sürücülerinin tek tekerlerini havaya kaldırarak gittikleri görülürken, bazıları ise yolda yanlarından geçmekte olan tramvaylara asılarak can güvenliklerini tehlikeye attılar.
 
"BİSİKLET VE GECE"
 
Rus Profesör Sergey Nikitin tarafından ilk defa 2007 yılında Moskova'da düzenlenen ve Fransızca bisiklet anlamına gelen Velo ve İtalyanca gece anlamında kullanılan Notte kelimesinin birleşimiyle oluşan Velonotte, bugüne kadar Moskova, Roma, New York, Londra ve St. Petersburg'da yapıldı. Prof. Sergey Nikitin Türkçe olarak İstanbul'a teşekkür ederek başladığı konuşmasında, "İstanbul güzel bir şehir, güzel mimarisi var. İstanbul'da da diğer şehirlerdeki gibi güzel bir etkinlik olacağını umut ediyorum" dedi.
 
AMACIMIZ, ŞEHRİN KÜLTÜREL ZENGİNLİKLERİNİ ORTAYA ÇIKARTMAK 
 
Velonotte İstanbul'un mimari ve tur danışmanı Can Elmas ise, "Birçok şehirde Velonotte etkinliği düzenledi. Bu projenin amacı bir şehirin kültürel zenginliklerini ortaya çıkartmaktır. Bunu bisikletle yavaş yavaş gezerek bunu sakin bir ortamda yapmak için etkinliğimiz gece yapılıyor. Türkiye ayağını yaklaşık 1 yıldır organize ediyoruz. Birçok bisiklet severde bu projeye yardımcı oldu" diye konuştu.
 
BİSİKLETLE GEZEREK TÜM DÜNYAYA İSTANBULU TANITACAĞIZ 
 
Bisiklet sürücüsü Gamze Şernaz da, "Velonotte, İstanbul için zor bir organizasyondu. Şuanda 2 bin kişinin üzerinde katılımcımız var. Biz bile bu kadar yüksek bir katılım beklemiyorduk. Bunun iki sebebi var, güzergahlar çok zor ve daha önce kimse denemedi. diğeri ise yurtiçinden ve yurtdışından böylesine bir katılım beklemiyorduk. Katılan bisikletçilerin yüzde 10'u yurtdışından geldi. Bu organizasyon ülkemiz için çok önemli bir organizasyon. Dünyadaki tüm gençlere İstanbul'un tarihi güzelliklerini tanıtacağız bisikletle gezerek" dedi.
 
BİSİKLET BİR KÜLTÜR ARACI 
 
Bisikletliler Derneği Başkan Yardımcısı Halil Atalay, etkinliğin oluşmasında organize olan kuruluşlardan olduklarını belirterek, "Velonotte dünyanın birçok şehirinde yapıldı. Ülkemizde de yapılması gündeme gelince dernek olarak destek olduk. Bu programla bisiketin bir kültür aracı olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Grubun içerisinde birçok üst düzey insan da bulunmakta, ayrıca yurtdışından büyük bir katılım meydana geldi. Şuanda yaklaşık 3 bin kişiyi bulduk. Bu sayı Türkiyedeki gece turunda bir rekor şuanda bu sayı. İstanbul'u bisikletle çok iyi tanıtacağımıza inanıyoruz" şeklinde konuştu.

DHA