"Bitkisel ürünler zehirli maddeler içeriyor"

Sivas İl Sağlık Müdürü Bahattin İlter, hastalara besin desteği adı altında önerilen ticari bitkisel ürünlerin birçoğu kullanılmadan önce ilaçlar gibi güvenlik testlerinden geçirilmediği için güvenli olmadıklarını söyledi.

Bitkisel ürünler zehirli maddeler içeriyor
07 Şubat 2013 Perşembe 22:12 tarihinde eklendi, 2.251 kez okundu.

 

Bahattin İlter, Sağlık Müdürlüğü’nün 37. Bölge Sivas Eczacılar Odası ile birlikte bitkisel ürünlerin kullanımı ile ilgili program düzenleyeceklerini söyledi. Eczacılar Odası'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Bahattin İlter, bitkisel ürünlerin bir ilaç gibi düşünülerek, doğru kullanılmadığında veya büyük miktarlarda alındığında alerjik durumlar, karaciğer yetmezliği, nörolojik rahatsızlıklar gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabildiğini belirterek, "Hamile kadınlar veya emziren anneler özellikle dikkatli olmalıdırlar. Çünkü bu ürünler ilaç gibi etki gösterebilirler." uyarısında bulundu.
 
"Hastalara besin desteği adı altında önerilen ticari bitkisel ürünlerin birçoğu kullanılmadan önce ilaçlar gibi güvenlik testlerinden geçirilmezler ve dolayısıyla güvenli oldukları söylenemez." diyen Bahattin İlter, şöyle devam etti: "Bu ürünlerden bazıları toksit maddeler ve polen içerir ki; bu durum bazı kişilerde hastalıklara neden olabilmektedir. Bazılarının içerisinde üzerindeki etikette belirtilmeyen steroid ve östrojen, ağrı kesici ilaçlar gibi maddeler bulunabilmektedir. Bir kısmının içerisinde ise arsenik, civa kurşun ve pestisid gibi zehirli maddeler bulunabilmektedir. Ancak bu ürünlerin ticaretini yapanlar kullanıcılara bu bitkisel ürünlerin çoğunun doğal olduklarını söylemektedirler."
 
İlter, genel halk sağlığının tehdit eden bu durumla ilgili halkı bilinçlendirmek amacıyla 37. Bölge Sivas Eczacı Odası ile Türk Eczacılar Birliği desteğiyle bir program başlattıklarını, bu programda hem eczacıların hem de aktarların bitkilerin zararlı etkileri hususlarında doğru bilgilendirilmelerini hedeflediklerini sözlerine ekledi.
 
"HALKIN SAĞLIĞINI HİÇE SAYIYORLAR"
 
37. Bölge Sivas Eczacılar Odası Başkanı Uğur Akkuş ise Özellikle halkın büyük bir kesiminde "Doğal olduğu için bitkisel ürünlerin zararsız olduğu" şeklinde yaygın-yanlış bir anlayış olduğunu belirterek, "Bitkisel ve doğal ürünlere yönelik büyük ilginin oluşturduğu Pazar karşısında iştahları kabaran, ilaç ve sağlık konusunda ehliyeti bulunmayan, herhangi bir eğitimden geçmemiş kişi ve kuruluşlar halk sağlığını hiçe sayan pazarlama yöntemleriyle bitkisel ürünleri satışa çıkarmaktadır." dedi.
 
"Bugün Türkiye, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan 'takviye edici gıda' adı altında ruhsat alıp bitkisel tedavi edici şekliyle piyasaya sürülen ürünlerin çöplüğüne dönmüş durumdadır." diyen Akkuş, "Sözkonusu ürünler içerikleri tam kontrol edilmediği ve denetlenmediği için ölümlere varan boyutlarda geri dönüşsüz toplum sağlığı sorunlarına yol açtığı gibi sağlık harcamalarını da artıran bir niteliğe sahiptir." ifadelerini kullandı.

CİHAN