"Biz elmas için gelmedik"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gabon ziyareti çerçevesinde ülke parlamentosuna hitaben bir konuşma yaptı.

Biz elmas için gelmedik
07 Ocak 2013 Pazartesi 18:57 tarihinde eklendi.

 

Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasına Türkiye'nin sevgi ve selamlarını getirdiğini söyleyerek başladı. Köklü tarihi olan milletlerin, geçmişten aldıkları güçle geleceklerini inşa edebileceklerini belirten Erdoğan, Gabon'un ve Afrika'nın da köklü ve eski bir tarihi olduğunu vurguladı. Erdoğan, “Köklü bir tarihi olan Türkiye, insanlık tarihi kadar köklü olan Afrika'yı her zaman anlamış, Afrika'nın hissiyatını en doğru şekilde paylaşmış, Afrika ile yüreği her zaman ortak atmıştır.” dedi. 
 
Recep Tayyip Erdoğan, şöyle devam etti: “Burada çok çok anlamlı bir Afrika atasözünü sizlerle paylaşmak istiyorum, 'Sular yükseldikçe balıklar karıncaları yer, sular çekilince de karıncalar balıkları yer'. Kimse bugünkü üstünlüğüne ve gücüne güvenmesin zira kimin kimi yiyeceği suyun akışına bağlıdır. Tarih, nice milletlerin, kavimlerin, ülkelerin doğuşuna, yükselişine, büyük birer güç oluşuna ama aynı zamanda batışına çokça şahit olmuştur. Tarih zamanı geldiğinde zalimlerden de hesap sormuştur. Zamanı geldiğinde tarih, Afrika'nın elmaslarını, altınlarını, yer altı zenginliklerini hatta doymayıp insanlarını alan, geride kalanları yoksulluğa terk edenlere hesabını mutlaka ama mutlaka soracaktır. İnsanoğlunun doğduğu ama açgözlüler tarafından insanlığın katledildiği bu kadim kıta Afrika, er ya da geç tarihinden aldığı güçle bir kez daha ayağa kalkacak, insanlığa yol gösterecektir.” 
 
Erdoğan, Afrika ziyareti çerçevesinde Nijer ve Senegal'i de ziyaret edeceğini ifade etti. 
 
Türkiye’nin, Gabon ve Afrika kıtasına uzak bir ülke olmadığını söyleyen Erdoğan, Türkiye’nin, bakiyesi üzerine kurulduğu Osmanlı Devleti'nin Afrika'da yüzyıllar boyunca dostça, kardeşçe birbirine saygı içerisinde yaşamanın sembolü olduğunu kaydetti. 
 
“Türkiye ile Afrika ezeli ve ebedi bir tarih havzasından geçmiştir. Şimdi artık tarihimizden gelen dostluğu, kardeşliği yeniden diriltmek, Afrika ile Gabon ile safları yeniden sıklaştırmak arzusundayız” diye konuşan Erdoğan, şöyle devam etti: “Tarih boyunca olduğu gibi bugün de Afrika'ya baktığımızda diğerlerinin tersine elmasları, altınları, madenleri, yer altı zenginliklerini görenlerden değiliz. Biz Afrika'ya baktığımızda ortak tarihimizi görüyoruz, sadece ve sadece dost ve kardeşlerimizi görüyoruz. Artık kardeşler arasındaki hasreti, ilgisizliği, uzaklığı ebediyen dindirmeye niyetlendik ve bunun için mücadele veriyoruz.”

CİHAN