"Biz hükümet sistemini tartışıyoruz"

AK Parti, ‘Hükümet ve Başkanlık Sistemleri’ konulu bir toplantı gerçekleştirdi.

Biz hükümet sistemini tartışıyoruz
06 Şubat 2013 Çarşamba 00:03 tarihinde eklendi.

 

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, yeni anayasa çalışmaları kapsamında tartışmalardan birisinin de hükümet sistemleri meselesi olduğunuğuna işaret ederek, “Bu yeni anayasa hangi hükümet sistemi çerçevesinde bütünleşecek? Yani mevcut parlamenter sistemle mi, yarı başkanlık sistemiyle mi, başkanlık sistemiyle mi yoksa bunların hepsinden elde edilen tecrübelerle bambaşka bir yapı mı ortaya konacak. Yeni anayasanın uğraş alanlarından veya tercih alanlarından bir tanesi bu olduğu kanaatindeyiz.” dedi. 
 
Başkanlığını Ar-Ge’den sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu’nun yaptığı toplantıya Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Yusuf Tekin, AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, AK Parti Milletvekilleri Zeynep Karahan Uslu, Kemalettin Aydın, Enver Yılmaz, MKYK üyeleri Prof. Dr. Mazhar Bağlı, Prof. Dr. Yasin Aktay, Gazi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Erdinç Yazıcı ile Doç. Dr. Hüseyin Yayman, Zaman Gazetesi Yazarı Murat Yülek katıldı. TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop ile AK Parti MKYK üyesi Doç. Dr. Osman Can ise farklı bir anayasa toplantısından dolayı, toplantıya daha sonra dahil olacakları belirtildi. 
 
Toplantının açılış konuşmasını yapan Süleyman Soylu, Arge Başkanlığı olarak, 2013 yılı içerisinde hem Türkiye'nin temel beklentileriyle ilgili birçok meseleyi masaya yatıran ve bunların arka sebeplerini ve bunlarla ilgili temel değerlendirmeleri ortaya koyan bir çalışma düzeni içerisinde olduklarını söyledi. 2013 yılı içerisinde çok sayıda toplantı gerçekleştireceklerini aktaran Soylu, “Bu toplantımızın ana gündemi hükümet ve başkanlık sistemleri bilindiği üzere 21. yüzyılın hem ekonomik hem de siyasi olarak şekillendiği yıllardayız ve çok önemli bir dönüşümün de hep beraber içerisindeyiz. Aslında bu büyük dönüşüme hep birlikte tanıklık ediyoruz. Türkiye hem bu büyük dönüşümü dünyanın büyük dönüşümünü takip ediyor. Hem de 21. yüzyılının başından itibaren Türkiye bu büyük dönüşüme bir kaç ayakla birlikte hazırlanmaya çalışıyor.” diye konuştu.
 
Yeni anayasayı Türkiye 21. yüzyılın en önemli sutunu olarak nitelendirdiklerini ifade eden Soylu, “Anayasa içerisinde olmak üzere iki temel mesele var bunlardan bir tanesi hükümet sistemleri meselesi yani biz anayasayı oluştururken bu yeni anayasa hangi hükümet sistemi içerisinde kendisi bütünleşecek. Yani mevcut parlamenter sistemle mi, yoksa yarı başkanlık sistemiyle mi, yoksa başkanlık sistemiyle mi yada bunların hepsinden elde edilen tecrübelerle bambaşka bir yapı ortaya konacak. Bugünkü konumuz Türkiye'de sayın Başbakanımızın da AK Parti'nin de ısrarla üzerinde durduğu ve belki de Türkiye'de yeni anayasanın AK Partini teklif ettiği bu anayasal metinlerin içerisinde kendisine yer bulan Başkanlık sistemi. Diğer hükümet sistemleri arasındaki kıyası bugün burada bu masanın etrafında yapacağız.” şeklinde konuştu. 
 
“BAŞKANLIK SİSTEMİ KONFERANSLARI GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”
 
Bu toplantıdan ortaya çıkan değerlendirmeler ışığı altında Türkiye'de Başkanlık Sistemi Konferansları adı altında konferanslar gerçekleştireceklerini belirten Soylu, bu şekilde bu meseleyi topluma çok daha iyi anlatabileceklerini dile getirdi. Soylu, çalışmalarını, internet siteleriyle destekleyeceklerini, böylece başkanlık sisteminin otoriter bir sistem olmadığını mümkün olduğunca topluma anlatmaya çalışacaklarını vurguladı. 
 
"DEVLET SİSTEMİ İLE HÜKÜMET SİSTEMİ KARIŞTIRILIYOR"
 
Toplantının ana konuşmacısı Gençlik ve Spor Bakanlığı Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Yusuf Tekin de geniş bir sunum ile bugün ki başkanlık sistemi tartışmalarına açıklık getirdi. Başkanlık Sistemi’nin sağlıklı bir şekilde tartışıldığını düşünmediğini vurgulayan Tekin, tartışmalarda bilinçli olarak sistemlerin karıştırıldığını, devlet sistemleri ile hükümet sisteminin karıştırıldığına dikkat çekti. Tekin, bilinçli bir şekilde cumhuriyet yada üniter yapının tartışıldığı yönünde imajın verildiğine işaret etti.
 
"BİZ HÜKÜMET SİSTEMİNİ TARTIŞIYORUZ"
 
‘Biz neyi tartışıyoruz?’ başlıklı sunumunda AK Parti’nin, Başbakan’ın asıl tartıştığı konunun hükümet sistemi olduğunu bildiren Tekin, yasama ile yürütme ilişkilerinin katı bir biçimde ayrıştığı modeli tartıştıklarını ifade etti. Yürütmenin parlamentonun içinden seçilmeyeceğine dikkat çeken Tekin, tartışılan sistemde parlamento olmayacakmış gibi komik söylemlerin olduğunu, bunun tamamen manipülasyondan ibaret olduğunu söyledi. 
 
SİSTEMİN TARTIŞILMASININ NEDENLERİ
 
Yine farklı bir tartışma konusunun ise sanki şimdiye kadar böyle bir tartışma olmadığı şeklinde bir izlenim yaratıldığını dile getiren Tekin, başkanlık sistemi tartışmasının sanılanın aksine 19. Yüzyılın yarısından itibaren olduğunu vurguladı. Tekin, ‘başkanlık sistemini neden tartışıyoruz?’ sorusuna da istikrarsız hükümetler, dünya örnekleri ile uyumsuzluk, hukuk devlet ilkesine aykırılık, Türk siyasal geleneği ile uyumsuzluk gibi özet cevaplar verdi. Tekin, sunumunun sonunda bilinçli bir şekilde tartışmaların manipülasyon edildiğini yineleyerek, Devlet sistemi ile hükümet sisteminin bilinçli bir şekilde karıştırıldığının altını çizdi.

CİHAN