Bizet'in Carmen'i kapalı gişe geldi

Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB), uzun süredir prova çalışmalarını yürüttüğü Georges Bizet'in 'Carmen' operasını sahneledi.

Bizetin Carmeni kapalı gişe geldi
28 Mart 2013 Perşembe 22:46 tarihinde eklendi, 1.519 kez okundu.

 

Literatürde opera tarihinde bir devirin yeniden yazılması niteliğini taşıyan, ihtiraslı bir aşkı konu alan eserde yaklaşık 250 kişilik bir kadro sanatseverlerin karşısına çıktı.
 
MDOB, bir dünya klasiği olan Carmen Operası'nı Mersin Kültür Merkezi Opera Sahnesi'nde Mersinli sanatseverlerle buluşturdu. Eserin prömiyerine Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren, CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, Mezitli Belediye Başkanı Uğur Yıldırım, Kültür ve Turizm İl Müdürü Bahaettin Kabahasanoğlu, Milli Eğitim Müdürü Hasan Gül, Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Faik Burakgazi'nin yanı sıra yaklaşık 700 sanatsever katıldı. Dünyaca tanınmış bir opera eseri olan 'Carmen', tütün fabrikasında çalışan, büyüleyici bir güzelliğe sahip ateşli çingene ile Don Jose isimli bir muhafız çavuşunun ihtiraslı aşk hikayesini anlattı.

MDOB, Carmen'i şef Vladimir Lungu yönetiminde, Recep Ayyılmaz rejisiyle sanatseverlerle buluşturdu. Dünyanın en çok izlenen eseri olan 'Carmen', MDOB'un deneyimli orkestra, solist, koro ve çocuk korosunca 30 Mart Cumartesi günü yeniden sahneleyecek.
 
Fransız yazar Prosper Merimee'nin aynı adlı romanından operaya uyarlanan, librettosunu Henri Meilhac ve Ludoviç Halevy'in yazdığı 'Carmen"in dekor tasarımı Seyhan Atamer, kostüm tasarımını Gizem Betil, ışık tasarımını Müfit Özbek, koregrafisini Neslihan Öztürk üstleniyor. Koro şefiliğini Oleg Constantinov'un üstlendiği eserde başlıca rolleri; Carmen: Ferda Yetişer, Don Jose: Hakan Bölükbaşı, Escamillo: Arda Aktar, Andrei Yevtuskenko/ Orhan Yıldız, Michaela: Işıl Azaz/Bengi İspir Özdülger, Zuniga: Yusuf Ziya Büyükaslan/Ufuk Kasar, Morales: Mehmet Erkoç/Hulusi Polat, Frasquita: Funda Uyanık, Mercedes: Gülden Berber/Dilara Yanar, Le Dancaire: Serkan Karagöz, Le Remendado: Deniz Karausta dönüşümlü olarak paylaştı.
 
MDOB Müdür ve Sanat Yönetmeni Erdoğan Şanal, Carmen Operası'nın çarpıcı bir aşk öyküsünün yanı sıra melodik ve orkestral zenginliğiyle dünyanın en çok seyredilen sahne eseri olduğunu ifade ederek, "Eseri, Mersinli sanatseverlerin daha önce 'Saraydan Kız Kaçırma', 'Don Pasquale' gibi klasik eserlere getirdiği çağdaş yorumla yakından tanıdığı konuk rejisör Recep Ayyılmaz ile sahneye taşıdık. Oldukça deneyimli ve seçkin bir sanatçı kadrosuyla sahnelediğimiz 'Carmen operasına Mersinli sanatseverlerin ilgi göstermesi bizleri mutlu etti.

Prömiyeri kapalı gişe oynayan Carmen'in gala temsili biletleri tükendiği gibi, 3'ncü temsilin biletleri de bitmek üzere. 2 Mayıs tarihindeki temsilimizi satışa açmış bulunmaktayız. Yoğun ilgi nedeni ile Mersinli sanatseverlere şükran borçluyuz" dedi.
 
Dev prodüksiyonu sahneye koyan Rejisör Recep Ayyılmaz, bir yıldır sürdürülen hazırlıkların sahne üzerinde görmenin heyecanını yaşadığını ifade ederek, "Carmen, opera repertuarının, dünya sahnelerinde en çok sahnelenmiş eseridir.

Romantik dönemde gerçekçi anlayışla bestelenmiş bir operadır. Carmen operasına kadar hep asil kadınların, sopranoların başrollere çıktığı opera sanatında birden bire bir mezzosopranonun, bir çingene kadının başkahraman olması opera tarihinde bir devir yaratmıştır. Carmen, müzik ve libretto adına opera tahininde de bir dönemdir" diye konuştu. 

DHA