BlackBerry hisseleri uçuşa geçti

ABD yatırım bankası Goldman Sachs, BlackBerry telefonlarının üreticisi Kanadalı Research In Motion’ın (RIM) yüzünü güldürdü. Banka, RIM hisselerine ait görüşünü ‘nötr’den ‘al’a çevirince, şirketin hisseleri yüzde 6 değer kazandı.

BlackBerry hisseleri uçuşa geçti
30 Kasım 2012 Cuma 16:27 tarihinde eklendi.

 

RIM, Ocak 2013’te teknoloji dünyasına tanıtacağı BlackBerry 10 modeliyle eski günlerine dönmeyi umarken, şirketin yüzünü güldüren bir gelişme yaşandı. Goldman Sachs, şirketin hisselerine ait görüşünü olumlu göstererek hisse değerlerinin artmasını sağladı.
 
AP’nin verdiği habere göre, bankanın analisti Simona Jankowski, BlackBerry 10’un akıllı telefon piyasasında başarılı olma ihtimalinin yüzde 30 olduğunu belirtti ve RIM hisselerine ait görüşünü ‘nötr’den ‘al’a çevirdi.
 
Her ne kadar her üç BlackBerry 10’dan sadece birinin satılacağı öngörüsü çok iyimser  olmasa da, BlackBerry hiseeleri dün yüzde 6 değer kazandı. Goldman Sachs, RIM hisselerinin 12 aylık süreçte 9 dolardan 16 dolara çıkacağın tahmininde bulundu.
 
İŞLETİM SİSTEMİ PİYASADA TUTUNABİLİR
Jankowski, hazırladığı raporda RIM’in BlackBerry 10 işletim sisteminin, Apple’ın iOS ve Google’ın Android işletim sisteminin ardından piyasada en çok rağbet gören üçüncü işletim sistemi olabileceğini ifade etti.
 
BlackBerry 10 işletim sisteminin, Şubat 2013’te, yani yeni nesil telefonun tanıtılmasından bir ay sonra sunulması bekleniyor. Jankowski raporunda, RIM’ın Şubat 2014’te sona eren mali yılda kara geçmesinin beklendiğini de belirtti.
 
İYİMSER GÖRÜŞ YÜKSEK
RIM’in geleceğine dair olumlu beklentiler, Jankowski dışında birkaç analistten daha daha gelmişti. Geçtiğimiz hafta, Kanada’nın en büyük dördüncü yatırım bankası olan National Bank Financial analisti Kris Thompson, gelecek yıl RIM telefonlarının nakliyat rakamının 31.6 milyondan 35.5 milyona yükselmesinin beklendiğini belirtmişti. Thompson, şirketin hisse değerlerinin de 12 dolardan 15 dolara çıkacağını öngördü.
 
Uluslararası yatırım bankacılığı grubu Jefferies Group analisti Peter Misek’de, RIM’ın dün 11.54 dolara yükselen hisse değerinin 10 doların üzerine çıkacağını öne sürmüştü. Bu beklentisi dorğulanan  Misek, BlackBerry 10 işletim sisteminin ise piyasadaki başarı şansının yüzde 20 ila 30 olduğunu belirtti.
 
Bir zamanlar özellikle gelişmiş e-mail hizmetiyle hem bireysel hem de kurumsal kullanım için en çok tercih edilen akıllı telefon olan BlackBerry, klavyesiyle de çok hızlı yazışma imkanı sunuyordu. iPhone ve Android tabanlı telefonların yükselişiyle zor günler geçiren BlackBerry, en sn teknolojilerle piyasaya çıkacak yeni modeliyle eski günlerine dönmek istiyor.

NTV