Blatter'e 90 gün ceza

FIFA Etik Komitesi'nden başkan Blatter'e ceza verilmesi yönünde tavsiye kararı çıktı.

Blattere 90 gün ceza
08 Ekim 2015 Perşembe 09:45 tarihinde eklendi.
 
Yolsuzluk ve rüşvet skandalları nedeniyle hakkında soruşturma başlatılan FIFA Başkanı Sepp Blatter, bir darbe de kendi etik kurulundan yedi. 
 
Blatter'in 1998 yılından bu yana sürdürdüğü başkanlığı 90 gün boyunca askıya alınma tehlikesiyle karşı karşıya. Dün toplanan FIFA Etik Kurulu'nda Blatter'in özellikle FIFA başkan adayı olan UEFA Başkanı Michel Platini'ye yaptığı 1.8 milyon Euro'luk ödeme üzerinde duruldu.
 
Platini'nin 2002 yılında yaptığı bir görev için neden dokuz yıl sonra ödeme aldığı konusu etik komitesi tarafından kuşku uyandırıcı bulundu. Platini ödemenin geç yapılmasıyla ilgili olarak FIFA'nın o dönem kaynaklarının yetersiz olduğu şeklinde inandırıcılıktan uzak bir açıklama yapmıştı. Kurulun kararını ilettiği Etik Komitesi Hakimi Hans Joachim Eckert, Blatter ile ilgili kesin kararı yarın verecek. 
 
Cezanın kesinleşmesi durumunda Blatter'in 26 Şubat 2016'da yapılacak seçime kadar sürdürmeyi planladığı başkanlık görevi fiilen neredeyse sona ermiş olacak. Blatter alırsa cezasının bitiminin ardından sadece 2.5 ay görev yapabilecek. Etik Kurulu kararından birkaç gün önce FIFA'nın ana sponsorları Coca Cola, Visa ve Mcdonalds gibi firmalar Blatter'e derhal görevi bırak çağrısı yapmıştı. Blatter'in görevi askıya alınması durumunda başkanlık görevini yardımcısı Issa Hayatou yürütecek.
 
PLATINI'YE CEZA KAPIDA 
Bu arada Etik Kurulu'nun Michel Platini'ye de ceza verilmesi yönünde karar alması bekleniyor. UEFA'nın Fransız başkanı, ceza alması durumunda adaylığın 26 Ekim'de sona ereceği FIFA başkanlığına aday olamayacak.
 
DANIŞMANI DUYURDU 
Blatter'e cezanın kapıda olduğunu uzun süre danışmanlığını yapan Klaus Stöhlker duyurdu. Stöhlker kuruldan çıkan kararın cezanın kesinleştiği anlamına gelmediğini hatırlattı. Blatter'in danışmanı, "Bu alt kurulun üst kurula bildirdiği bir karar. Herşey yarın kesinleşecek. Dolayısıyla Blatter bugün yine başkanlık ofisinde olacak" diye konuştu.