"Blokajı kaldırmak Avrupalı dostlarımıza düşer"

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, AB üyelik sürecinde siyasi gerekçelerle engellenen fasılların açılması hususunda Avrupa’ya işaret etti.

Blokajı kaldırmak Avrupalı dostlarımıza düşer
05 Şubat 2014 Çarşamba 19:04 tarihinde eklendi.

Çavuşoğlu, ‘‘İki faslı Güney Kıbrıs Rum yönetimi bloke ediyor. Dolayısıyla Rum kesimin blokajını kaldırmak Avrupalı dostlarımıza düşer.’’ dedi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ve beraberindeki heyeti kabul etti. Bir soru üzerine, Başbakan Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Brüksel ve Berlin ziyaretlerin AB süreci bakımından son derece verimli geçtiğini kaydeden Çavuşoğlu, Almanya Başbakanı Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’ın 23. ve 24. fasılların açılması noktasında ciddi bir ‘kararlılık’ gördüklerinin altını çizdi.

AB Bakanı Çavuşoğlu, ‘‘Ama burada bir konu var. Bunu kendilerine de söyledik. Bu iki faslı Güney Kıbrıs Rum yönetimi bloke ediyor. Dolayısıyla Rum kesimin blokajını kaldırmak Avrupalı dostlarımıza düşer. Bu Türkiye’nin yükümlülüğünde olan bir konu değil. Siyasi sebeplerle bir blokaj var. Gerçekçi olalım, somut adımların atılması için bu blokajların kalkması lazım.'' şeklinde konuştu.

Berlin ziyaretinin hem ikili ilişkiler hem de AB süreci bakımından verimli geçtiğini ifade eden AB Bakanı Çavuşoğlu, ‘‘Sayın Merkel’in Türkiye’nin AB üyeliği konusundaki tutumu belli; ucu açık bir süreç diyor. Bunu da gizlemiyor. Ama müzakerelerin hızlandırılması gerektiğini vurguluyor.’’ şeklinde konuştu.

Türkiye olarak kendilerinin de fasılların müzakereye açılmasını talep ettiklerini belirten Çavuşoğlu, üyelik noktasında başta Türkiye olmak üzere birliğe üye ülke halkların referandumla verecekleri kararın belirleyici olacağını vurguladı. Çavuşoğlu, ‘‘Şuanda müzakere sürecine odaklanmalıyız, hızlandırmalıyız ve biran evvel tamamlamalıyız.’’ dedi.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise AB kriterlerini yerine getirmenin önemine değindikten sonra AB’nin çifte standardına karşı da uyanık olunması gerektiğini belirtti.


CİHAN