BM Güvenlik Konseyi, Kuzey Kore'yi kınadı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), uzun menzilli füze denemesi yapan Kuzey Kore'yi kınadı.

12 Aralık 2012 Çarşamba 21:31 tarihinde eklendi.

 

Kuzey Kore'nin uzun menzilli füze denemesini başarıyla gerçekleştirdiği bilgisinin ardından toplanan BMGK, Kuzey Kore'nin tutumuna karşı alınacak tedbirleri tartışıyor.
 
Güvenlik Konseyi'ndeki toplantıya ara verildiği sırada gazetecilere açıklama yapan BMGK Dönem Başkanı ve Fas'ın BM Daimi Temsilcisi Muhammed Loulichki, BMGK üyelerinin Kuzey Kore'nin uzun menzilli füze denemesini kınadıklarını söyledi.
 
Bu denemeyle BMGK'nın 1718 ve 1874 sayılı kararlarının "açık bir şekilde ihlal edildiğini" belirten Loulichki, BMGK üyelerinin geçen Nisan ayında yaptıkları toplantıda Kuzey Kore'den bu denemelere son vermesini istediklerini aksi halde gerekli yaptırım kararların alınacağı açıklamasının yapıldığını hatırlattı.
 
BMGK'nın konuya ilişkin çalışmalarını sürdüreceğini belirten Loulichki, Kuzey Kore'nin bu denemesine karşı verilecek uygun cevabın toplantıda belirleneceğini söyledi. 
     
"Kuzey Kore bunun sonuçları olacağını bilmeli" 
     
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Susan Rice da, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin tutumunun BMGK kararlarının "açık bir ihlali" olduğunu belirterek, Kuzey Kore'nin bu adımla BMGK kararları ya da uluslararası yaptırımları dikkate almayacağını ve uzun menzilli füze çalışmasına devam edeceğini gösterdiğini kaydetti.
 
Rice, BMGK'nın bu ihlalin sonuçları olduğunu ve karşılığında gerekli adımların atılacağını Kuzey Kore tarafına açık bir şekilde iletmesi gerektiğini ifade etti.
 
Kapalı oturumda Kuzey Kore'yle ilgili atılacak adımların ele alındığı ancak Çin'in yeni yaptırım kararına sıcak bakmadığı belirtildi.