"BM savaşların altyapısını oluşturuyor"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Birleşmiş Milletler'i (BM), artık dünyada savaşların neredeyse altyapısını oluşturan bir kuruluş haline gelmekle eleştirdi.

BM savaşların altyapısını oluşturuyor
26 Eylül 2013 Perşembe 18:18 tarihinde eklendi.

Numan Kurtulmuş, çeşitli temaslarda bulunmak Amasya’ya geldi. Belediye Başkanı Cafer Özdemir’i ziyaretinde konuşan Kurtulmuş, “Dünyanın en önemli kuruluşları arasında gelen Birleşmiş Milletler (BM) bu günkü yapısı ile, bu günkü anlayışı ile, bu günkü sahip olmuş olduğu sistemi ile dünyada barışı koruyan bir kuruluş olmaktan çoktan uzaklaşmıştır.

Birleşmiş Milletler artık dünyada savaşların neredeyse altyapısını oluşturan bir kuruluş haline dönmüştür. Birleşmiş Milletler’deki 5 tane güvenlik konseyi üyesinden birisini arkasına alan, yani bir dayıya sahip olan dünya sisteminin içerisinde istediği her türlü melaneti işlemekte, istediği her türlü zulmü yapmakta, her türlü insan hakları ihlallerini yapmaktadır.” dedi.

“ÇÖZÜM PAKETİ 30 EYLÜL’DE AÇIKLANACAK”

Türkiye’nin önündeki en önemli mesele yeni Türkiye’nin inşası istikametinde atacağı adımları geciktirmeden gerçekleştirmesi olduğunu kaydeden Kurtulmuş, “Bunların en başında gelenlerden biriside çözüm sürecidir. Bildiğiniz gibi 28 yıldır Türkiye’de devam eden, yaklaşık 32 bin insanımızın ölmesine, 1,2 trilyon dolar Türkiye’nin parasının heba olmasına, şehirlerin yakılmasına vesile olan bir terör meselesi ile karşı karşıyaydık.

İnşallah bunu çözmek için kararlı adımlarla devam ediyoruz. Yaz ayları boyunca bir heyetle çalıştığımız çözüm paketini inşallah 30 Eylül’de Sayın Başbakanımız bütün kamuoyu ile paylaşacaktır. Öncelikle şunu ifade etmek isterim ki bu çözüm paketi ile ilgili olarak Türkiye’de makul çoğunluğun, hangi mezhepten, hangi meşrepten hangi etnik kökenden olursa olsun makul çoğunluğun ‘Evet bu oldu, Türkiye’nin birliğini beraberliğini, demokratikleşmesini sağlayacak önemli bir adımdır’ diyerek kabul edebileceği tatmin olabileceği bir paket ortaya çıkacak. Tabi ki bu paket bir son değildir, bu paket Türkiye’nin demokratikleşme sürecinde atacağı önemli adımlardan birisidir. İnşallah bu daha ileri adımlar takip edecektir.” diye konuştu.

“İŞ ÜLKELER ARASINDA BİLEK GÜREŞİNE DÖNÜŞMÜŞTÜR”

Suriye ve Mısır'da yaşanan gelişmelerde Türkiye'nin takındığı tavrın önemine işaret eden Kurtulmuş, şöyle devam etti: "Türkiye'nin özellikle bölgesel gelişmeler karşısında takındığı tavrın ne kadar önemli olduğu, ne kadar tarihi öneme sahip olduğunu bir kere daha görüyoruz.

Özellikle Suriye ve Mısır'daki gelişmelerde, Türkiye maalesef zaman zaman yalnız kalıyor ama şunu çok net görüyoruz ki bu her iki olay da bütün insanlık için bir imtihan vesilesi.

Bütün diğer ülkeler, bütün siyasi görüşler için, farklı kanatlar için. Gerçekten ciddi bir sınavdan geçiliyor. Özellikle Suriye'de 120 bin insan ölmüş. Bin 740 kişi atılan son kimyasal silahla öldürülmüş. 300 binin üstünde insan da kayıp. Bu insanların nerede olduklarını, ölü ya da sağ olduklarını bilmiyoruz. Ayrıca 6 milyona yakın Suriyelinin de göçmen vaziyetinde olduğunu biliyoruz.

Bunların yaklaşık 200-300 bini Türkiye'dedir. Bu insanlar kendi ülkelerinde de göçmen vaziyetindedir. Yaşananlar büyük bir insanlık trajedisidir ve buna ortak insani değerler, erdemler çerçevesinde karşı çıkılması gerekmektedir. Bizim Türkiye olarak Suriye'de hangi rejimin iş başına geleceği, Suriye'de kimlerin iktidarda olacağıyla ilgili herhangi bir kanaatimiz, isteğimiz yok. Biz diyoruz ki, 'Suriye Suriyelilerindir'. Suriye halkı nasıl bir yönetim oluşturmak istiyorsa bunu oluştursun.

Bizim de komşu bir ülke olarak, 900 kilometreye yakın sınırı olan bir ülke olarak bu komşumuzun barış içinde, demokrasi içerisinde, özgürlük içerisinde yaşamasını isteriz. Maalesef gördüğünüz gibi iş ülkeler arasında bilek güreşine dönüşmüştür. İş, ülkelerin birbirlerine siyasi olarak çelme takma yarışına dönüşmüştür. Olan da Suriye halkına olmaktadır."

“BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ARTIK NEREDEYSE SAVAŞLARIN ALTYAPISINI OLUŞTURMAKTADIR”

Kurtulmuş, BM'nin yapısı ile ilgili şunları söyledi: “Bugünkü dünya sistemi ikinci dünya dengelerinde kurulmuş olan dünya sistemidir. Silahların ucunda gerçekleşmiş olan dünya dengesidir. Dünyanın en önemli kuruluşları arasında gelen Birleşmiş Milletler (BM) bu günkü yapısı ile bu günkü anlayışı ile bu günkü sahip olmuş olduğu sistemi ile dünyada barışı koruyan bir kuruluş olmaktan çoktan uzaklaşmıştır.

Birleşmiş Milletler artık dünyada savaşların neredeyse alt yapısını oluşturan bir kuruluş haline dönmüştür. Birleşmiş Milletler’deki 5 tane güvenlik konseyi üyesinden birisini arkasına alan, yani bir dayıya sahip olan dünya sisteminin içerisinde istediği her türlü melaneti işlemekte, istediği her türlü zulmü yapmakta, her türlü insan hakları ihlallerini yapmaktadır.

Çünkü biliyor ki ne yaparsa yapsın arkasında kendisini koruyacak bir dayısı varsa Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde kendisine hiçbir şey olmayacaktır. Birleşmiş Milletler’de 5 ülkenin istediğini yaptığı diğer 195 ülkenin ise hiçbir esamesinin okunmadığı bir dünya sistemini daha fazla sürdüremeyiz. Bunun değişmesi lazım.”

Ziyaretin anısına Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, Numan Kurtulmuş'a tablo hediye etti.


CİHAN