BM: Suriye’de insanî durum daha da kötüye gidiyor

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye’de devam eden iç savaş nedeniyle bu ülkede yaşanılan insanlık trajedisinin her geçen gün daha da kötüye gitmeye devam ettiğini açıkladı.

BM: Suriyede insanî durum daha da kötüye gidiyor
30 Ekim 2014 Perşembe 22:12 tarihinde eklendi.

BM Genel Sekreterinin İnsani İşler ve Acil Durumlar Koordinatörü Yardımcısı Kyung-wha Kang, BM Güvenlik Konseyi’ne Suriye’deki insani durumla ilgili son gelişmeler hakkında bilgi verdi. Kang, Suriye’de Eylül ayında birçok sivilin yanında çok sayıda çocuğun da saldırılarda hayatını kaybettiğine işaret ederek, savaşan tarafların okulları dahi hedef aldığına dikkat çekti.

Aynı ay içerisinde on binlerce Suriyelinin yine evlerini terk etmek zorunda kaldığını aktaran Kang, bunlardan bazılarının ikinci, bazılarının üçüncü bazılarının ise daha fazla kez yollara düşmek zorunda kaldığını dile getirdi. Okullara yapılan saldırılarda ölen sivil ve çocuk sayılarını da veren Kang, Suriye’de uluslararası hukukun çiğnenmeye devam ettiğini kaydetti.

Şiddetin Suriye’de yaygın şekilde devam ettiğine işaret eden Kang, ‘‘Geçtiğimiz ay 200 bin insan IŞİD’in saldırılarından kaçarak Türkiye’ye sığındı. Yaklaşık 14 bini de Irak’a sığındı. Hâlâ birçok evsiz insan sığınacak bir yer ve yardım arayışında.’’ dedi.

IŞİD’in Suriye’de öldürmeye ve yıkıma devam ettiğini belirten Kang, hava saldırılarında ise varil bombası kullanılmaya devam ettiğini dile getirdi.

YARDIMLAR ÇOK ZAR ŞARTLARDA DAĞITILIYOR

BM ve yardım kuruluşlarının Suriye’de çok zor şartlar altına çalışmalarına devam ettiğini anlatan Kang, geçtiğimiz ay 3,9 milyon insana gıda yardımı ulaştırıldığını söyledi. Yine 1,6 milyon insana yetecek kadar tıbbi yardımın dağıtıldığını kaydeden Kang, tüm bu yardımların çok zor şartlar altında gerçekleştirildiğini ifade etti. Hâlâ yardım ulaştıramadıkları birçok bölgenin olduğunu belirten Kang, özellikle IŞİD’in işgali altında olan yerleşim yerleri ile kuşatma altında bulunan yerlerde dağıtım yapamadıklarını aktardı.

Yardımların dağıtımında Suriye hükümetinin bürokratik işlemleri nedeniyle sıkıntı yaşadıklarına işaret eden Kang, kuşatma altındaki bölgelere hükümetin izin vermediği, muhaliflerin ise geçişlere sınırlı şekilde müsaade ettiğini vurguladı.

Suriyelilerin daha çok uluslararası yardıma ihtiyaçları olduğunu aktaran Kang, bir milyon Suriyeliye hâlâ bir battaniye dahi ulaştırılamadığını dile getirdi. Kang, ‘‘Suriye’de durum daha da kötüye gitmekte. Yaklaşık 4 yıldır devam eden savaşta insanlar ölüyor, yaralanıyor. Suriye halkının güvenliği ve ülkenin geleceği için bu gelişmelere taraflar daha fazla aldırmamazlık etmemeli.’’ dedi. 


CİHAN