BM uzmanları Hollanda'ya geldi

Suriye'deki kimyasal saldırıyı araştıran Birleşmiş Milletler (BM) heyeti, Şam'dan ayrıldıktan sonra Almanya üzerinden Hollanda'ya geldi.

BM uzmanları Hollandaya geldi
31 Ağustos 2013 Cumartesi 18:27 tarihinde eklendi.

Hollanda ANP Resmi Ajansı'nın verdiği bilgiye göre, BM heyeti Rotterdam Havaalanı'na indi. BM uzmanları özel araçlarla merkezi Lahey'de bulunan Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne (OPCW) geçti. Heyet Lahey'de OPCW Genel Direktörü Ahmet Üzümcü ile görüşmeye başladı.

BM uzmanları ellerindeki kimyasal bulgu ve belgeleri Avrupa’nın değişik ülkelerine teslim edecek ve laboratuvarlarda inceletecek. BM heyeti, 21 Ağustos'taki saldırılar hakkında topladıkları bilgi ve belgeleri Birleşmiş Milletler'e (BM) sunacak.

Kimyasal silahların yasaklanması sözleşmesi 1993 yılında imzaya açıldı ve 1997 yılında yürürlüğe girdi. Yaklaşık 20 yıl süren müzakerelerin sonunda uluslararası camia bu silahların üretimi, geliştirilmesi, depolanması ve kullanılmasını yasaklayan çok kapsamlı bir sözleşmeye imza attı. Ancak bugüne kadar 188 ülkenin taraf olduğu bu sözleşme, Suriye, İsrail ve Kuzey-Kore gibi sekiz ülkenin dışarıda kalmasıyla, henüz kesin bir neticeye ulaşmış değil.


CİHAN