BM'den itidal çağrısı

Mısır’da yaşanılan şiddet olaylarına yönelik Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun adına yapılan açıklamada, ‘‘Genel Sekreter, Mısır’da siyasi krizin yol açtığı şiddetin artarak devam etmesinden ciddi endişe duymaktadır’’ denildi.

BMden itidal çağrısı
09 Temmuz 2013 Salı 10:04 tarihinde eklendi.

Devrik lider Muhammed Mursi'nin yandaşlarına yönelik son saldırıda 50’den fazla insanın öldüğünün rapor edildiği belirten açıklamada, "Ban, yaşamlarını yitiren kişilerin ailelerine samimi başsağlığı dileklerini sunuyor’’ ifadeleri kullanıldı.

Olayla ilgili bağımsız bir soruşturma ekibi kurularak araştırılmasını isteyen Ban, suçluların en kısa sürede adaletin karşısına çıkarılmasını temenni etti. Mısır halkını da uyaran Ban, ülkenin çok tehlikeli bir yola sürüklendiği ve herkesin şuan çok dikkatli hareket etmesi gerektiğinin altını çizdi. ‘‘Genel Sekreter, tüm tarafları birkez daha maksimum itidal içinde hareket etmeye çağırıyor’’ denilen açıklamada, protestoların barışçıl olması ve güvenlik güçlerinin uluslararası kurallara ‘‘kesinlikle uyma zorunluluğu’’ bulunduğu hatırlatıldı.

Siyasi partiler ve tüm Mısırlılara seslenen Ban, ülkelerinin barışçıl şekilde geleceği için fikir birliği içinde ve yapıcı çalışmalara imza atmalarını istedi. ‘‘Başarılı olabilmesi için böyle bir sürece (barışçıl bir gelecek için) toplumun tüm tarafları dahil edilmelidir’’ denilen açıklamada, BM’nin Mısırlıların arzu ettiği zaman her türlü yardıma da hazır olduğu belirtildi.


CİHAN