BM'den kadına şiddete karşı 'turuncu giyinin' çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin sadece bireyleri etkilemekle kalmadığını, tüm insanlığa zarar verdiğini söyledi.

BMden kadına şiddete karşı turuncu giyinin çağrısı
25 Kasım 2013 Pazartesi 11:19 tarihinde eklendi, 1.082 kez okundu.

Ban, kadına karşı şiddet ile mücadeleye destek vermek isteyenleri turuncu renkte kıyafetler giymeye çağırdı.

Ban, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü vesilesiyle yayımladığı mesajında, "Her üç kadından birinin yaşamının en az bir döneminde karşı kaşıya kaldığı şiddetin önlenmesi için insanların seslerini yükseltmelerini memnuniyetle karşılıyorum. İlgili yasaları çıkaran ve uygulanmaları için baskı yapan, insanların zihniyetlerini değiştirmek için çalışan liderleri alkışlıyorum. Ayrıca şiddet mağdurlarının yaralarını sarmak ve onların, değişimin ana aktörü olmalarını sağlamak için dünyanın dört bir yanında faaliyetlerde bulunan kahramanları da saygıyla selamlıyorum." dedi.

Kadına şiddetin küresel bir sorun olduğunun altını çizen Ban, 2008 yılında kadına karşı şiddetle mücadele amacıyla UNİTE isimli bir kampanya başlattığını hatırlatarak, "O tarihten bu yana dünyanın dört bir yanındaki ortaklarımız, şiddetten uzak bir yaşam sürebilmeleri için kadınların ve kız çocuklarının insan haklarını korumak amacıyla kampanyamıza katıldı." şeklinde bilgi verdi. Genel Sekreter, geçen ay Birleşmiş Milletler Günü'nde, söz konusu kahramanlardan biri ve kadınların korkunç saldırılara maruz kaldığı Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde Panzi isimli hastanenin kurucusu Dr. Denis Mukwege ile yeniden görüşme şansı yakaladığını belirtti. Genel Sekteter, Dr. Mukwege'nin, 'Birçok kez gözyaşlarımıza hakim olamadık. Herşey derinlemesine zarar gördü. Ancak biz çalışmalarımızı sürdürdük. Faal olmaya devam ettik. Elimizden geldiğince yaraları sarmaya çalıştık. Bu kadarı bile çok büyük anlam taşıyor' dediğini aktardı. Ban, Dr. Mukwege'nin tedavi ettiği kadınların büyük bir cesaret örneği gösterdiğini ve bu kadınların bir çoğunun daha sonra kendileri gibi kurbanlara yardım eli uzattığını ifade etti.

KADINA ŞİDDETLE MÜCADELEYE TURUNCU KIYAFETLE DESTEK

Ban, insan haklarının rezil bir şekilde ihlali anlamına gelen kadına karşı şiddet ile mücadele konusunda özel bir çaba harcadıklarını ve bu yıl bu mücadeleye destek vermek isteyenleri turuncu renkte kıyafetler giymeye çağırdıklarını belirtti. "Bu çabalara destek sağlamanın bir diğer yolu da BM Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Fonu'na katkı sağlamaktan geçiyor" diyen Ban, son iki yılda söz konusu fon tarafından verilen hibelere talebin iki kat arttığını, ancak başvuruların sadece yüzde 60'ına olumlu cevap verilebildiğini söyledi. Ban, "Ortaklarımızı, kadına ve kız çocuklarına karşı şiddetin önlenebilmesi için yürütülen çabalar için ihtiyaç duyulan bu büyük mali açığı kapamada bizlere yardımcı olmaya davet ediyorum." dedi. BM, 2008 yılından bu yana dünya çapında kadına şiddetle mücadelede kampanya yürütüyor.


CİHAN