BM'den Kürt yönetimine uyarı

Birleşmiş Milletlerin bir süre önce hazırladığı ve kadınlara yönelik şiddetin önlenmesi uyarısında bulunduğu insan hakları raporu gönderdiği Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nde, geçen yıl 50 kadının öldürüldüğü, 36 kadının ise intihar ettiği bildirildi.

BMden Kürt yönetimine uyarı
01 Şubat 2014 Cumartesi 13:39 tarihinde eklendi.
Birleşmiş Milletlerin bir süre önce hazırladığı ve kadınlara yönelik şiddetin önlenmesi uyarısında bulunduğu insan hakları raporu gönderdiği Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nde, geçen yıl 50 kadının öldürüldüğü, 36 kadının ise intihar ettiği bildirildi. Öldürülen kadınların büyük bölümü ise töre gereği namus cinayetlerine kurban gidiyor.
 
Irak Bölgesel Kürt Hükümeti tarafından 5 yıl önce 15 kadın polisin görev yaptığı Kadına Karşı Şiddeti Önleme Merkezi kurulmasına rağmen, kadın cinayetleri ve intiharlarının önüne geçilemiyor. Kadına Karşı Şiddeti Önleme Merkezi'nin yayınladığı verilere göre, 2013 yılında kadına yönelik şiddet artarak devam ediyor. 2012 yılında 4645 kadına karşı şiddet olayının olduğu Kuzey Irak'ta 2013 yılında ise Erbil'de 1745, Duhok'ta 1329, Süleymaniye'de 1270, Germiyan Bölgesinde 555 ve Raperin bölgesinde 417 olmak üzere toplam 5316'ya yükseldiği kaydedildi.
 
BAŞKENT ERBİL CİNAYETLERDE İLK SIRAYI ALIYOR
 
Merkezin verilerine göre, geçen yıl bölgesel Kürt parlamentosunun bulunduğu Erbil 28 kadın cinayetiyle ilk sırada yer aldı. Duhok'ta 11, Süleymaniye'de 4, Germiyan Bölgesinde 6 ve Raperin bölgesinde ise 1 kadın olmak üzere toplam 50 kadının cinayete kurban gittiği kaydedildi. Öldürülen kadınların büyük bölümünün ise töreler gereği namus cinayetlerine kurban gittiği belirtiliyor. Aynı verilere göre Erbil'de 15, Duhok'ta 7, Süleymaniye'de 8, Germiyan Bölgesinde 5 ve Raperin bölgesinde de 1 kadın olmak üzere toplam 36 kadın intihar etti. Kadınların eşlerinden veya yakınlarından gördükleri baskılara dayanamayarak intihar ettikleri veya intihara sürüklendikleri kaydediliyor.
 
CİNSEL TACİZDE SÜLEYMANİYE İLK SIRADA
 
Kürt Bölgesi Kadına Karşı Şiddeti Önleme Merkezi'nin verilerine göre cinsel taciz olaylarında ise Süleymaniye kenti ilk sırada yer aldı. Verilere göre Süleymaniye'de 73, Duhok'ta 28, Erbil'de 8, Germiyan bölgesinde 7 ve Raperin bölgesinde de 22 cinsel taciz olayı meydana geldiği bildirildi.
 
Dengeazad internet sitesinin haberine göre ise, Kürt Bölgesi Yaşam Grubu, kadına yönelik şiddet olaylarını kınadı. Her akşam Süleymaniye'de Kürt Bölge Parlamentosu Ofisi önünde protesto eylemi yapma kararı alan Yaşam Grubu yöneticisi Behar Munzir, 
 
"Her yıl bölgemizde 50 kadın yani her ay 4 kadın öldürülüyor. Kürdistan bölgesinin kadınlar için tehlikeli bir bölge olduğunu artık söylemek istemiyoruz" dedi.
 
BM DE KADINA ŞİDDET KONUSUNDA UYARIDA BULUNDU
 
BM tarafından Irak Kürt bölgesindeki insan hakları durumuna ilişkin hazırlanıp bölgesel yönetime gönderilen 11 maddelik raporda, kadına karşı şiddet olaylarına da dikkat çekilmişti. BM raporunda, bölgede kadına karşı şiddet olaylarının önüne geçilmesi istenerek, kadına yönelik şiddetle mücadele eden kurumların başına uygun kişilerin getirilmesi istendi.

DHA