BMGK'da, IŞİD'e karşı ortak mücadele masaya yatırıldı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) Irak özel oturumunda selefi radikal örgüt IŞİD'e karşı alınacak önlem ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'in oturum başkanlığında masaya yatırıldı.

BMGKda, IŞİDe karşı ortak mücadele masaya yatırıldı
19 Eylül 2014 Cuma 23:02 tarihinde eklendi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Türkiye’yi temsilen katıldığı toplantıda, toplam 38 ülke, dışişleri bakanı, bakan yardımcıları ya da BM büyükelçileri düzeyinde temsil edildi.

ABD’nin, Güvenlik Konseyi’nde eylül ayı başkanlığını sürdürmesi nedeniyle oturumu yöneten Kerry, toplantının takdiminden sonra sözü BM Genel Sekreteri Irak Özel Temsilcisi Nickolay Mladenov’a verdi. Daha sonra Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Jaafari söz aldı.

Ardından ise Kerry konuşmayı sürdürdü ve IŞİD’in terör örgütü olduğunun altını çizdi. IŞİD’in azınlıkları ve farklılıkları yok sayarak barbarca kendileri dışında herkesi katlettiğine işaret eden Kerry, iki ABD’li gazeteciyi hunharca öldürdüğünü hatırlattı. Küresel bir işbirliği ile bu terör örgütünün yok edilmesini isteyen Kerry, ‘‘Bu barbarlar dünyada güvenli bir cennet bulamamalı’’ dedi.

IŞİD’in barbarlığına karşı tüm dünya ülkelerinin üzerine vazife düştüğünü belirten Kerry, bu bağlamda İran’ın da sorumluluk alması gerektiğini ifade etti. IŞİD’in her ülke için tehdit haline geldiğine işaret eden ABD Dışişleri Bakanı Kerry, bu nedenle tüm ülkelere düşen vazifeleri şöyle özetledi: IŞİD’e karşı oluşturulan koalisyona askeri destek sağlanması, bölge insanına insani yardımların arttırılması, militan devşirmesinin engellenmesi, gelir kaynaklarının kurutulması ve İslam dinini kullanarak bu dine mensup insanları töhmet altına sokan propagandasının önlenmesi

Özellikle Irak ordusunun IŞİD’e karşı desteklenmesini isteyen Kerry, koalisyonun daha da genişleyeceğini umduğunu aktardı.

Ürdün Dışişleri Bakanı Nasir Judeh da, IŞİD’in bölgede kanserli hücre olduğunu ve biran önce sökülüp atılması gerektiğini ifade etti.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ise ‘‘IŞİD kendisini İslam Devleti olarak ifade ediyor. Bunların İslam ile bir ilgisi yok. Bunlar ancak hunharca kafa kesen caniler’’ ifadelerini kullandı.

Toplantıya ABD ve Türkiye dışişleri bakanları ile birlikte 28 ülkenin dışişleri bakanları katıldı. Toplantıya katılan ülke ve dışişleri bakanları şöyle:

Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop, Ürdün Dışileri Bakanı Nasir Judeh, Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselbom, Şili Dışişleri Bakanı Edgardo Riveros, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Çad Dışişleri Bakanı Musa Faki Mahamat, Nijerya Dışişleri Bakanı Aminu Wali, Arjantin Dışişleri Bakanı Eduardo Zuain, Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia-Margallo, Norveç Dışişleri Bakanı Borge Brende, Kanada Dışişleri Bakanı John Baird, İtalya Dışişleri Bakanı Federica Mogherini, Hollanda Dışişleri Bakanı Frans Timmermans, Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry, Bahreyn Dışişleri Bakanı Şaikh Halid Bin Ahmed Bin Muhammed Khalifa, Katar Dışişleri Bakanı Halid Bin Muhammed Attiyah, Uman Dışişleri Bakanı Yusuf Bin Alawi Bin Abdullah, Gürcistan Dışişleri Bakanı Maia Panjikidze, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Javad Zarif, Birleşik Arap Emirliği Dışişleri Bakanı Şeikh Abdullah Bin Zayed Nahyan, Belçika Devlet Bakanı Armand De Decker, Danimarka Dışişleri Bakanı Ulrik Vestergaard Knudsen ile Finlandiya Dışişleri Bakanı Peter Stenlund.

Japonya, İngiltere, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Kore, Lübnan, Polonya, Çin, Litvanya Arnavutluk gibi ülkelerde dışişleri bakan yardımcısı ya da BM büyükelçileri düzeydinde iştirak etti. 


CİHAN