Bob Dylan'a çalıntı suçlaması

Bob Dylan'ın New York’ta açılan ‘The Asia Series’ adını verdiği koleksiyondaki bazı eserlerin çalıntı olduğu iddia edildi.

Bob Dylana çalıntı suçlaması
29 Eylül 2011 Perşembe 15:50 tarihinde eklendi.

 

Amerikalı rock efsanesi Bob Dylan, yaptığı resimler nedeniyle çalıntı suçlamasıyla karşı karşıya. 1989-1992 yılları arasında Uzakdoğu ve Asya ülkelerine gerçekleştirdiği yolculuklar sırasında yaptığı tablolarda sanatçının, Henri Cartier-Bresson, Dmitri Kessel gibi ünlü fotoğrafçıların pozlarından esinlendiği iddia ediliyor.
 
Geçen hafta New York’ta açılan ve Dylan’ın ‘The Asia Series’ adını verdiği koleksiyondaki bazı eserler, daha önce fotoğraflanmış ve önde gelen basın kuruluşları tarafından yayımlanmış pozların tıpatıp aynısı olarak yorumlandı. Örneğin, sergide gösterilen ‘Ticaret’ isimli portre, 1948’de Henri Cartier-Bresson tarafından çekilen ‘Konuşan yaşlılar’ fotoğrafını andırıyor.
 
Ancak asıl tartışma yaratan konu ise serginin girişinde Bob Dylan’ın ‘bütün eserlerin kendi hayatından birer parça olduğunu’ anlatan karşılama mesajı. Ünlü sanatçının 2004’te çıkardığı ‘Chronicles: Volume One’ kitabındaki bazı bölümlerin de Jack London, Archibald MacLeish ve Robert Greene’den alıntılandığı iddia edilmişti. (Radikal)