Bodrum'da Kerbela balesi

Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından DenizBank ve Bodrum Belediyesi'nin sponsorluğunda düzenlenen 12'nci Uluslararası Bodrum Bale Festivali'nde, İzmir Devlet Opera ve Balesi, 'Kerbela' adlı baleyi sahneledi.

Bodrumda Kerbela balesi
30 Temmuz 2014 Çarşamba 13:16 tarihinde eklendi.
12'nci Uluslararası Bodrum Bale Festivali'nde İzmir Devlet Opera ve Balesi tarafından, İslam tarihi içerikli ilk bale olan Kerbela balesi sahnelendi. Baleyi, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, sunucu Metin Uca, gazeteci Nebil Özgentürk'ün de aralarında bulunduğu yüzlerce kişi izledi. Bestesi Can Atilla'ya koreografisi ise Mehmet Balkan'a ait olan balede, Hz. Ali'yi Serhat Nüfusçu, Hz. Hüseyin'i Dolun Doyran, Hz. Hasan'ı Emre Kaynarsu, Şehr-i Banu'yu Yasemin Altınel canlandırdı. Konusunu peygamberler döneminden alan ve dünya dinler tarihi bakımından da önemli bir trajedi olan Kerbela hadisesinde Hz. Muhammed'in vefatı sonrası Arap Yarımadası'nda yaşanan çalkantılar anlatıldı.
 
Konusunu İslam tarihinde ayrışmaya neden olan Kerbela olayından alan eserde Hz. Ali'nin oğlu Hz. Hüseyin'in katledilişi anlatıldı. Hz. Muhammed´in ölümünün ardından Arap yarımadasında yaşanan siyasi ve toplumsal çalkantıların bir sonucu olarak gerçekleşmiş bu olay tüm tarihsel gerçeklere dayandırılarak ilk kez neo klasik bir müzik diliyle bir bale eseri olarak sahneye taşındı. 2 saat süren eserin sonunda sanatseverler, sanatçıları ayakta alkışladı.
 
Bale festivali, 30 Temmuz'da tekrar sahnelenecek olan Kerbale balesi ve 2 Ağustos'ta Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek Tonsgo's gösterisi ile devam edecek.