Boğaz manzaralı kondular cep yakıyor

Çırağan Sarayı'nın arkasındaki Set Üstü Mahallesi'nde bulunan gecekonduların değeri milyon dolarla telaffuz ediliyor. Örneğin; Rumelihisarüstü'ndeki bir gecekondunun kirası 2 bin TL'yi buluyor

Boğaz manzaralı kondular cep yakıyor
19 Ekim 2011 Çarşamba 15:11 tarihinde eklendi.

 

Taşı toprağı altın dediler, memleketten yüklenip yeni bir hayat için geldiler. Köyden binip Haydarpaşa Garı'nda inen bedenler, kendilerine yaşayacak bir yer seçtiler. Elbette en çok, Boğaz manzaralı yerleri sevdiler. Bir gecede ev yapıp gündüz içlerine kondular. İşte o kondu bölgelerinden biri de Çırağan Sarayı'nın 'arkası' oldu!
 
Çırağan Sarayı ile Galatasaray Üniversitesi'nin arkasında yer alan gecekondular, manzara bakımından Boğaz'ın en değerli yerinde bulunuyor.
 
Takvim'in haberine göre; Çırağan Set Üstü Mahallesi'ndeki kondular, milyon dolarlık fiyatlarıyla dudak uçuklatıyor. Zira 40 evin bulunduğu bölgede tapusu olan evsahibi yok!
 
Bu evlerden bazıları 60 yıl önce, bazıları da 10 yılda dikilmiş. Ama tapusu olmayan bu evlerin metrekare fiyatları, 3 bin dolardan başlıyor.
 
Mahalledeki gecekonduların yıllık vergisi ise 900 ile bin 500 TL arasında değişiyor. Boğaz manzaralı konduda yaşayan mahalleliler de hayat pahalılığından dem vuruyor.
 
Set Üstü sakinleri, "Beykoz'da oturan bir kişi metreküp başına 1 lira ödüyorsa biz burada 2 lira veriyormuşuz. Suyumuz bile daha pahalı" diyor.
 
'BURADAN ÇIKMAYIZ' 
Kondu sahipleri, evlerini bırakmak istemiyor: "Bize kimse 'Çık' diyemez. Tapu için gerekli olan 300, 400 bin TL'leri nasıl öderiz?"
 
KİRALARI CEP YAKIYOR
İstanbul Umum Emlakçılar Odası Başkanı Sabri Ateş, gecekonduların çok değerli olduğunu söyledi. 
 
İstanbul'un birçok semtinde ultra lüks villalar ile 1 odalı gecekonduların yan yana konumlandığını belirten Ateş, "Bu iki yapının manzarası hemen hemen aynı. Bu da gecekonduların kiralarına yansıyor. Gayrettepe'de normal bir daireden 2 bin 500 TL kira alınırken, asgari ücretin 658 TL olduğu ülkemizde, gecekondunun kirası 500 TL'ye çıkabiliyor" dedi. 
 
Özlem KAMER TERCANLI