Boğaz'ın suyu Haliç'le buluştu

Haliç’e yeniden hayat verecek olan proje tamamlandı. İstanbul Boğazı’nın temiz ve oksijenli suyu, dev borular ve 14 km'lik tünellerle Haliç'e ulaştı.

Boğazın suyu Haliçle buluştu
11 Temmuz 2012 Çarşamba 10:05 tarihinde eklendi, 3.073 kez okundu.

 

Haliç’e yeniden hayat veren proje, 3.5 yıllık çalışmadan sonra tamamlandı.
 
Kâğıthane Deresi’ne sürekli su akışının sağlanarak dere suyunun yenilenmesi ve Haliç’e sürekli temiz suyun girmesini sağlamak için 2 bin 200 milimetre çapında borular döşendi.
 
Ayazağa ile Sarıyer Çayırbaşı arasındaki hat, 5 km’si tünel olmak üzere toplam 14 km’den oluştu.
 
Habertürk gazetesinde yer alan habere göre, 260 bin metreküp deniz suyu 3 gün önce Ayazağa’daki terfi istasyonuna ulaştı ve Kâğıthane Deresi’ne pompalanmaya başlandı.
 
Oksijenli su ilk olarak Sarıyer Çayırbaşı mevkiinden alınarak, yer altına inşa edilen 5 km’lik dev tünelle Ayazağa’ya ulaştırıldı.
 
Tünellerle aktarılan Boğaz suyu, Haliç’teki çözünmüş oksijen miktarını artıracak.
 
Haliç suyunun yenilenmesi de biyolojik çeşitliliğin artmasını sağlayacak. Ayazağa’da yer yüzüne çıkan Boğaz suyu, burada 23 metre terfi ettirilerek Kâğıthane Deresi’ne veriliyor.
 
'YÜZYILIN RÜYASI GERÇEK OLDU' 
İSKİ yetkilileri, Kâğıthane Deresi’nde ıslah çalışmaları olduğundan aktarma istasyonundan verilen suyun akışının geçici olarak kesildiğini söyledi.
 
Kâğıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç ise, "Yüzyılın rüyası gerçek oldu. Başkan Kadir Topbaş ve İSKİ Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Demir’e bu dev projeyi hayata geçirdikleri için teşekkür ediyorum" dedi.