Bolivyalı senatör Brezilya'ya sığındı

Kendi ülkesinde politik sığınmacı konumunda olan Bolivyalı senatörün ülkeden çıkartılarak Brezilya'ya getirilmesi iki ülke arasında diplomatik bir krize sebep oldu.

26 Ağustos 2013 Pazartesi 23:39 tarihinde eklendi.

Bolivya'nın başkenti La Paz'da, muhalif olduğu ve hakkında yakalama emri olduğu gerekçesiyle Brezilya Büyükelçiliğine sığınan ve bir yıldan fazla süredir elçilikte ikamet eden 53 yaşındaki senatör Roger Pinto Molina bu sabah Brezilya'ya getirildi.

Sığınmacının, muhalefet lideri olarak görev yaptığı dönemde ülkeyi ekonomik yönden zarara uğratmak suçundan hakkında verilmiş bir hüküm olduğunu hatırlatan Bolivya hükümeti, Brezilyalı yetkililerden konuya ilişkin resmi açıklama talep etti.

Kendilerinden izin alınmadan gerçekleşen bu olayı "ağır bir durum" olarak niteleniren Bolivyalı yöneticiler, bu durumun Brezilya ile mevcut ilişkileri etkilemeyeceğini duyurdular.

Brezilya Dışişleri Bakanlığı ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, iki ülke arasında gerginliğe neden olan olaydan amirlerin iznini almadan işlem yapan bir diplomatı sorumlu tuttu. Depresyon ve sağlık problemleri olduğu gerekçesiyle Bolivyalı politikacıyı üst yetkililerin onayını almadan ülkeye getiren Brezilyalı diplomat hakkında soruşturma başlatıldı.

Brezilya hükümeti, Brezilya'da yeni bir hayata başlamak istediğini söyleyen Bolivyalı siyasetçinin durumunu değerlendirmek üzere kendisiyle görüşecek.


CİHAN