Bolşoy Tiyatrosu perdelerini açtı

Rusya'nın dünyaca ünlü Bolşoy Tiyatrosu 6 yıl süren ve 700 milyon dolara mal olan tadilatın ardından bu akşam görkemli bir törenle perdelerini yeniden açtı.

Bolşoy Tiyatrosu perdelerini açtı
28 Ekim 2011 Cuma 23:57 tarihinde eklendi.

 

Rus elitini oluşturan politikacılar, milyarderler, film yönetmenleri ve moda tasarımcıları, 6 yıl süren "lüks tadilatın" 8 yüksek sütuna sahip 1776 yılında inşa edilen Bolşoy Tiyatrosunu'nun açılış törenine kırmızı halılar üzerinde geldiler. 
     
Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, açılış gecesinde yaptığı konuşmada, "Bolşoy bizim en büyük ulusal markalarımızdan biri ve bu yüzden Bolşoy Tiyatrosu'nun ana binasının yeniden açılışını hep birlikte kutluyoruz" dedi. 
     
Çarlık dönemine, çarlık döneminin yıkılıp Sovyetler Birliği'nin kurulmasına, Sovyetler'in dağılıp Rusya Federasyonu'nun ortaya çıkışına ve iki dünya savaşına tanıklık eden eden Bolşoy'un tarihi açıdan da son derece önemli rol oynadığına dikkat çeken Medvedev, "Mucizemiz ve büyük ulusal markamız olan Bolşoy Tiyatrosu'nun yeniden doğuşuna katkıda bulunan herkese teşekkür etmek isterim" ifadesini kullandı. 
     
Medvedev, bu akşam Bolşoy'un ana sahnesinin yeniden açılışını kutladıklarını belirterek, "Burada yapılan küçük tadilatlar değildi. Burada çok büyük iş vardı ve hepinizin bildiği gibi 6 yıl sürdü. Sanırım bu konuda herkes son derece iyi iş çıkardı. Tadilat sırasında en son teknonoloji kullanıldı" dedi. 
     
Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in daha önceden ayarlanan bir programı olduğu gerekçesiyle katılmadığı geceye Sovyetler Birliği'nin son Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov, Rus Ortodoks Patriği Kirill, Rus balesinin efsane ismi Maya Plisetskaya, İtalyan sanatçı-model Monica Belluci ile çok sayıda Rus politikacı, iş adamı ve sanat dünyasının önde gelen isimleri katıldı. 
     
Belluci, Bolşoy'a girişinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Moskova'ya ilk kez gelmediğini ancak Bolşoy'a ilk kez geldiğini belirterek, "Son derece etkileyici ve inanılmaz. O kadar güzel ve o kadar etkileyici. Bu benim buraya ilk gelişim ve buraya davet edilmek benim için onur. Şovu görmek için sabırsızlanıyorum. Eminim ki muhteşem olacak ve dayanamıyorum, içeri geçeceğim" dedi. 
     
Medvedev'in konuşmasının ardından sahneye başlarında turuncu ve beyaz baretler olan 100 müzisyen ve opera sanatçısı çıkarak, 19'uncu yüzyılda Rus besteci Mihail Glinka'nın "Slavskaya" adlı parçasını seslendirdiler. 
     
Bolşoy Tiyatrosu'nun dışında ise gri yün paltolu Kremlin muhafızları sıra halinde dizilirken, tiyatronun ışıklarının ise altın ve mavi renginde olması dikkat çekti. 
     
İkinci Dünya Savaşı sırasında 3 yangın ve bir bombardımana rağmen ayakta duran Bolşoy tiyatrosu özellikle Sovyetler Birliği dönemindeki kötü kullanım yüzünden ana sahnesi 2005 yılında tadilat için kapatılmak zorunda kalmıştı. 
     
Yaklaşık 2 saat süren Bolşoy'un gala performansına 2 bin davetli katılırken, davetliler için oluşturulan yoğun güvenlik önlemi nedeniyle kent merkezindeki trafik saatlerce kilitlendi. 
     
Tadilat sırasında özellikle arka koltukların arasını genişletmek ve burada özürlülerin tekerlekli sandalyeleriyle rahat gelebilmeleri için 2 bin 200 olan koltuk sayısı 1,720'ye indirildi.