Bordo bereliler sınırı geçti

TSK 3.5 yıl sonra Kuzey Irak’a kara harekâtı başlattı. Komando, Özel Kuvvetler ve Jandarma Özel Harekât timlerinden oluşan 22 tabur sınırı geçti.

Bordo bereliler sınırı geçti
21 Ekim 2011 Cuma 08:56 tarihinde eklendi, 3.764 kez okundu.

 

Terör örgütü PKK’nın Çukurca’da 8 ayrı merkeze eş zamanlı olarak gerçekleştirdiği, 24 askerin şehit olduğu saldırıların ardından, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Kuzey Irak topraklarındaki herakâtı başladı. 
 
MİLLİYET'in haberine göre harekât, Şırnak’ın Uludere ilçesi karşısındaki Haftanin bölgesinde yoğunlaştı. Bölgeye; jandarma komando, özel harekât ve bordo bereliler olarak adlandırılan özel kuvvetler girdi. Harekâtın dün itibarıyla sınıra yakın kesimlerde yoğunlaştığı gözlendi.
Peşmergeler alarmda
 
Habur Sınır Kapısı’nın karşısında bulunan Zaho ile; Derkar, Batufa, Hizava, Kanimasi ve Barzan bölgesine uzanan sınır kesiminde yerleşik halk, harekâtın tedirginliğini yaşarken peşmergeler ise sınıra yakın kesimlerde alarma geçerek güvenlik önlemlerini artırdı. Sınır hattından iç kesimlere uzanan dağlık bölgede peşmergeler takviye edildi.
 
Önceki gün sınıra helikopterlerle yoğun asker sevkiyatı yapılırken, kara harekâtından önce PKK’nın Kuzey Irak’taki askeri hedefleri, Türk savaş uçakları tarafından bombalandı. Örgütün faaliyet gösterdiği ve Zazos sıra dağları olarak adlandırılan bölgedeki Avaşin, Basyan, Zap ve Metina dağlık bölgeleri yoğun bombardımana tutuldu. Bu bölgelere karadan da havan ve obüs saldırısı yapıldı.
 
Hava harekâtının ardından TSK’nın seçkin unsurları, Şırnak’ın Uludere ilçesinin Yekmal ve Bilican bölgelerinden Kuzey Irak topraklarına girdi. Özel birliklerden oluşan grupların Dolasulo bölgesinden Haftanin’in doğru ilerlediği bildirildi. Türkiye sınırına yakın Kuzey Irak topraklarındaki PKK’nın öncü hedeflerine yönelik operasyonlar gerçekleştirildi. Operasyonlar; jandarma, özel harekât, komandolar ve özel kuvvetlerin seçkin birliklerince koordineli olarak yürütülüyor.
 
Tanklar sıfır noktasında
 
Operasyonun dün itibarıyla ağırlıklı olarak sınır kesiminde yoğunlaştığı belirtildi. Operasyon bölgesinde ise 60 tankın sıfır noktada stratejik alanlara konuşlandığı kaydedildi. Tankların özellikle Haftanin’deki PKK noktalarına etkili atışlar yaptığı gözlendi.
 
Bu arada Çukurca saldırısından sonra bir bölümü Kuzey Irak topraklarında Zap ve Avaşin bölgesine kaçan PKK’lıların etkisiz hale getirilmesi amacıyla bu bölgede de bir operasyon hazırlığı yapıldığı kaydedildi. Ancak bu bölgeye karadan henüz girilmediği belirtildi. 

Habertürk