Borsa İstanbul'da 'sürdürülebilirlik endeksi' başlıyor

Borsa İstanbul'da (BİST) işlem gören ve kurumsal sürdürülebilirlik performansları "iyi düzeyde" olan şirketlerin yer alacağı "BIST Sürdürülebilirlik Endeksi" 4 Kasım 2014 tarihinden itibaren hesaplanmaya başlanacak.

Borsa İstanbulda sürdürülebilirlik endeksi başlıyor
31 Ekim 2014 Cuma 16:32 tarihinde eklendi.
BİST'ten yapılan açıklamada, "BIST Sürdürülebilirlik Endeksi"nin, "borsaların çevresel, sosyal, kurumsal yönetim konularındaki risklerine ilişkin politika oluşturmaları sürecinde şirketlere yol gösteren ve şirketlerin sürdürülebilirlik politikalarına ilişkin bilgiyi de sorumlu yatırımcılara ileten bir platform oluşturma misyonu" çerçevesinde hesaplanmaya başlanacağı belirtildi.
 
Buna göre, BIST Sürdürülebilirlik Endeksi'nde yer alacak firmalar, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan'ın katılımıyla düzenlenecek olan Sürdürülebilirlik Endeksi Toplantısı ile açıklanacak.
 
Borsa İstanbul, Sürdürülebilirlik Endeksi için Ethical Investment Research Services Limited (EIRIS) ile birlikte çalışıyor.
 
Ocak-Mart 2014 döneminde BIST 30 endeksinde yer alan şirketler EIRIS tarafından, 30 Haziran 2014 tarihi itibariyle kamuya açık olan bilgileri kullanılarak değerlip endekse alıhdılar.
 
Endeks'in, şirketlere kurumsal sürdürülebilirlik performanslarını yerel ve küresel anlamda karşılaştırma imkanı vereceğine de işaret edilen açıklamada, "Endeks ile şirketlere iyileştirme yapmak ve yeni hedefler belirlemek için bir performans değerlendirme aracı sunulmuş ve kurumsal şeffaflık ve hesap verebilirliklerini, sürdürülebilirlik konularına ilişkin risk yönetim becerilerini geliştirme imkanı sağlanmış olacak" denildi.
 
Buna göre, Endeks ayrıca yatırımcıların sürdürülebilirlik ve kurumsal sosyal sorumluluk ilkelerini benimseyen şirketleri ayırt edip bu şirketlere yatırım yapmalarını sağlayacak bir araç sunacak.