Borsada işlem gören şirketlere düzenleme

Borsada işlem gören şirketlerin yönetim kurulundaki bağımsız üyelerin yarısının Gelir Vergisi Kanununa göre Türkiye'de yerleşik olmaları bağımsızlık kriteri için yeterli sayılacak

Borsada işlem gören şirketlere düzenleme
11 Şubat 2012 Cumartesi 12:19 tarihinde eklendi.

Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) ''Kurumsal Yönetim İlkelerinin Belirlenmesine ve Uygulanmasına İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ''i Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
    
Buna göre, 30 Aralık 2011'de Resmi Gazetede yayımlanan eski tebliğde borsa şirketlerinin bağımsızlık kriterini sağlamaları için yönetim kurulu üyelerinin Gelir Vergisi Kanuna göre Türkiye'de yerleşik olmaları şartı aranıyordu.
    
Tebliğde yapılan değişiklikle anılan şirketlerin yönetim kurulundaki bağımsız üyelerinin yarısının Gelir Vergisi Kanununa göre Türkiye'de yerleşik olmaları bağımsızlık kriteri için yeterli sayılacak.
    
Tebliğe göre, yönetim kurulu içerisindeki bağımsız üye sayısı toplam üye sayısının üçte birinden az olamayacak. Bağımsız üye sayısının hesaplanmasında küsuratlar izleyen tam sayı olarak dikkate alınacak. Her durumda, bağımsız üye sayısı ikiden az olamayacak.
    
Bağımsız yönetim kurulu üyelerinin görev süresi üç yıla kadar olacak ve tekrar aday gösterilerek seçilmeleri mümkün olacak.
    
Yönetim kurulu, Aday Gösterme Komitesinin raporu çerçevesinde bağımsız üye aday listesini hazırlayarak genel kurul toplantısından en az 60 gün önce SPK'ya gönderecek. SPK, bağımsızlık kriterleri çerçevesinde yaptığı inceleme sonucunda varsa liste hakkında olumsuz görüşünü 30 gün içerisinde şirkete bildirecek. SPK'nın olumsuz görüş bildirmiş olduğu kişi genel kurula bağımsız üye adayı olarak sunulamayacak.
    
Yönetim kurulunda da en az bir kadın üye bulunacak.