''Borsada manipülasyon'' iddianamesi kabul edildi

Borsada manipülasyon yaparak haksız kazanç elde ettikleri iddiasıyla eski futbolcu Mechur Çolak ile iş adamı Faruk Süren'nin de aralarında bulunduğu 68 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame, mahkemece kabul edildi.

Borsada manipülasyon iddianamesi kabul edildi
25 Kasım 2011 Cuma 15:52 tarihinde eklendi, 1.162 kez okundu.

 

İstanbul 13. Asliye Ceza Mahkemesi, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ercan Devrim tarafından hazırlanan iddianame üzerindeki incelemelerini tamamlayarak, kabulüne karar verdi. 
     
Şüphelilerin oluşturdukları örgütün borsada manipülasyon yaparak elde ettikleri geliri avroya çevirdiği, ardından da İsviçre bankalarına transfer ettiği belirtilen iddianamede, Mechur Çolak'ın deşifre olmamak için başka kişiler adına kayıtlı, özellikle Bulgaristan telefon hatlarını kullanmayı tercih ettiği anlatıldı. 
     
Şüpheli Mechur Çolak'ın örgütün elebaşısı olduğu belirtilen iddianamede, örgütün manipülasyon işlemlerini "operasyon" olarak kodladığı kaydedildi. 
     
Örgüt üyelerinin öncelikle hedef aldığı şirkete ait hisse senedini diğer örgüt üyeleri ve kendi kontrolündeki hesaplarla piyasadan topladığı ve yine kontrolündeki kişilerin hesaplarına stok yaptığı kaydedilen iddianamede, bu şekilde hissenin arzı daraltılarak, fiyatının yukarıya çekildiği belirtildi. 
     
İddianamede, örgüt üyelerinin hesapları üzerinden "fiktif" yani alıcısı ve satıcısı aynı olan işlemlerle hisse senedi işlem hacminin arttırıldığı, bu şekilde diğer yatırımcıların manipüle edilen bu hisse senedine gelmesinin sağlandığı, bu aşamada eldeki stokun aktifleştirerek yavaş yavaş satıldığı ve operasyonun tamamladığının tespit edildiği anlatıldı. 
     
Şüphelilerin bu şekilde örgütlü manipülasyon eylemleri gerçekleştirdiklerinin belirlendiği kaydedilen iddianamede, Çolak'ın söz konusu şirketlere ait hisse senetlerini manipüle eden hesapları tek bir noktadan kontrol ettiği vurgulandı. 
     
Mechur Çolak'ın bu durumun ortaya çıkmasını engellemek için farklı yöntemler geliştirdiği kaydedilen iddianamede, Çolak'ın, hesapların tek bir yerden kontrol edildiğini gizlemek için İstanbul Terraace Fulya'da bulunan adresinde her hesap için ayrı bir dizüstü bilgisayar ve borsa sisteminde farklı IP (internet protokol adresi) oluşması için de her kullanıcı için ayrı bir 3G modem temin ettiği kaydedildi. 
     
-Mehmet Uğurlu ile Faruk Süren'in irtibatı- 
     
Şüpheli Mehmet Uğurlu'nun örgütün kamu kuruluşları ile olan ilişkilerini yönettiği anlatılan iddianamede, Uğurlu'nun, örgütün hedef aldığı şirketlerin henüz kamuoyuyla paylaşmadığı, hisse senetlerinin değerlerini etkileyecek bilgileri elde ettiği ve bunları şüpheli Çolak'a ulaştırarak bu şekilde manipülasyon işlemine zemin hazırladığı ifade edildi. 
     
Teknik takibe takılan kayıtlara göre, şüpheli Uğurlu'nun hedef aldığı şirketler hakkında bilgi toplarken iş adamı Faruk Süren ile görüştüğü belirtilen iddianamede, şüpheli Uğurlu'nun Faruk Süren'den hedefteki şirketler hakkında bilgi toplamasını istediği belirtiliyor.. 
     
Mechur Çolak, Mehmet Uğurlu, Adnan Çolak, Hare Dinçer ve Aylin Çelik'in "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" suçundan 2 ile 6 yıl arasında hapis cezasına çarptırılmaları öngörülen iddianamede, aralarında iş adamı Faruk Süren'in de bulunduğu 63 şüpheli hakkında da "örgüt üyesi olmak" suçundan 1 ile 3'er yıl arasında hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor.